На Харківщині загрозу з боку Росії стримують вжиті тут заходи безпеки

На Харківщині загрозу з боку Росії стримують вжиті тут заходи безпеки

Укрінформ
Три програми безпеки, що розроблені і реалізуються в прикордонній Харківській області, стримують загрозу дестабілізації з боку РФ
Кореспондентові Укрінформу вдалося взяти коментарі по темі дня у харків'ян - представників влади, силових структур, громадськості.
"Питання безпеки Харківщини безпосередньо пов'язані з тим, що регіон має 300 км кордону з Російською Федерацією і ще 300 - із зоною АТО. Більше того, Ізюмський район Харківської області входить у зону АТО. Таке сусідство не виключає загрозу дестабілізації, тому пильність залишається на першому місці. Минулого квітня депутати Харківської облради одноголосно, що свідчить про розуміння обстановки, затвердили три розроблені в облдержадміністрації програми: територіальної оборони області на період 2016-1017 рр. з фінансуванням у 5,7 млн грн, протидії терористичної діяльності на 2016 р. з фінансуванням у 3 млн, і програму забезпечення громадської безпеки і порядку на 2016-2017 рр. з фінансуванням до 8,5 млн грн. Усі три програми діють, контроль здійснює керівник Харківської ОДА Юлія Світлична. Ось лише один приклад: на її вимогу, в кожному з 27-ми районів області за участю райвійськкоматів створюються й екіпіруються загони тероборони, які щомісяця проходять підготовку на тренувальних полігонах. Якщо щось станеться - це не стане несподіванкою для учасників тероборони", - зазначила начальник управління масових комунікацій Харківської ОДА Вікторія Аннопольська.
За словами начальника Головного управління Нацполіції в Харківській області Анатолія Дмитрієва, ситуацію із забезпечення порядку ускладнює зростання кількості населення за рахунок переселенців з Донецької і Луганської областей, а також Криму.
"Основний акцент зроблено на профілактичні заходи, причому в цьому беруть участь співробітники патрульної поліції і військовослужбовці Нацгвардії України. В дні масових урочистостей, пов’язаних із скупченням людей на вулицях, порядок у регіоні охороняють до 3 тисяч поліцейських, а також курсанти Харківського університету Повітряних Сил України ім.Кожедуба і Харківського національного університету внутрішніх справ. Через близькість зони АТО особливу увагу приділяємо виявленню фактів незаконного поводження зі зброєю. Це - поле діяльності батальйону патрульної служби поліції особливого призначення "Харків", бійці якого також несуть службу в окремих районах Донецької області, виявляючи зв'язки з незаконними озброєними формуваннями "ЛНР" і "ДНР". Цілодобово охороняються об'єкти критичної інфраструктури: залізничні станції, вокзали, гідроспоруди, органи державної влади і місцевого самоврядування. Нарешті, ведемо роз'яснювальну роботу з населенням. Так, у ході оголошеного в Україні місячника здавання зброї тільки у Харкові за два тижні здано півтисячі одиниць зброї і боєприпасів, які могли бути використані з неправомірною метою", - додав Дмитрієв.
Водночас, відомий харківський політолог, кандидат політичних наук Валерій Дудко, впевнений, що загроза дестабілізації з боку Росії для Харківщини існує доти, доки тривають воєнні дії на сході країни.
"Ідею дестабілізації також підтримують проросійськи налаштовані жителі Харківської та інших східних областей. На Харківщині завдяки налагодженій системі правопорядку немає масових проявів цієї підтримки, в усякому разі, не відчувається вплив єдиного центру координації сепраратизму. Серед поодиноких проявів - справа колишнього нардепа від фракції Компартії України Алли Александровської, яка чекає у Харківському СІЗО суду за обвинуваченням у сепаратизмі. Водночас, по сусідству, в Полтавській області, про свої наміри дестабілізувати ситуцию вже заявила "Група партизан", яка в першу чергу зруйнувала п'ять меморіальних дощок, встановлених на згадку про загиблих у зоні АТО. Мабуть, там ще не оцінили небезпеки таких "ініціатив". Проте зустрічні заходи вжито на Харківщині. Так, по лінії УСБУ в Харківській області, про що відомо з публікацій у пресі, здійснюється суворий контроль за проникненням у регіон небажаних елементів не лише з боку Росії, а й з боку сусідів, включаючи неконтрольовані території Луганської і Донецької областей. А виявлені харківськими спецслужбами схованки зброї і боєприпасів свідчать про те, що ситуація під контролем", - говорить Дудко.
Як повідомляв раніше Укрінформ, 11 жовтня в ефірі програми "Лівий берег з Сонею Кошкіною" на телеканалі "24" глава Адміністрації Президента України Ігор Райнін заявив про загрозу дестабілізації в Харківській області, "якщо не вживати якихось заходів і нічого не робити".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-