Для ОБСЄ облаштують спостережний пункт біля Петрівського

Для ОБСЄ облаштують спостережний пункт біля Петрівського

Укрінформ
ЗСУ почали облаштовувати спостережний пост і укриття для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ біля села Петрівського, де напередодні відбулося розведення сил.

Про це повідомив керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню (СЦКК) генерал-майор Борис Кременецький, інформує прес-служба Міноборони.

"Збройні сили України вже розпочали облаштування спостережного посту та укриття для СММ ОБСЄ. Це робиться задля забезпечення безпеки спостерігачів Місії та запобігання непередбачуваним ситуаціям на цій ділянці", - наголосив він.

За словами Кремецького, наступним кроком робіт на визначених рамковим рішенням ділянках буде поступове розмінування місцевості, де має утворитися демілітаризована безпечна зона.

Генерал-майор також зазначив, що відповідно до рамкового рішення всі процеси розведення та розмінування мають відбуватися дзеркально з обох боків, "і якщо протилежна сторона цього не буде дотримуватися, українська сторона адекватно на це реагуватиме".

"Розведення сил та засобів на інших ділянках буде здійснюватись згідно з прийнятими рішеннями та виключно при забезпеченні режиму повного припинення вогню та постійному моніторингу СММ ОБСЄ", - підкреслив Кременецький.

Водночас він наголосив, що процес розведення сил і засобів не впливає на лінію розмежування, вона залишається незмінною. "Збройні сили України зберігають контроль над цією територією. А якщо будуть зафіксовані будь-які порушення, війська повернуться на передові позиції", - уточнив генерал-майор.

Нині ж обстановка на лінії розмежування сторін залишається напруженою, проте контрольованою. Збройні сили України неухильно дотримуються Мінських угод та готові до виконання вимог рамкового рішення Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил та засобів, наголосив керівник української сторони СЦКК.

Як повідомлялося, 7 жовтня на визначеній ділянці поблизу села Петрівське симетрично відбулося розведення сил та засобів на відстань 1 кілометр від лінії зіткнення, за перебігом якого спостерігали патрулі Спеціальної моніторингової місій ОБСЄ в Україні. Про відведення військ і озброєння в трьох зонах безпеки - біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського - домовилася Тристороння контактна група 21 вересня в Мінську.

Сьогодні ж спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявила, що не має достатнього доступу до до району відведення сил і озброєнь Первомайськ-Золоте через небезпеку замінування.

Спостерігачі заявили, що "Спільний центр з контролю і координації має допомогти гарантувати безпеку та безперешкодний доступ для СММ, координувати розмінування".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-