Чернігів не прийматиме чужого сміття - рішення міськради

Чернігів не прийматиме чужого сміття - рішення міськради

Укрінформ
Чернігівська міська рада ухвалила рішення про заборону завезення на міський полігон сміття з-поза меж обласного центру.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, авторами проекту рішення стали 4 фракції міськради: "Наш край", "Опозиційний блок", "Батьківщина" та "Радикальна партія Олега Ляшка".

У його тексті зазначалося: "Заборонити комунальному підприємству КП-2528 Чернігівської міської ради приймати та захоронювати будь-які відходи від підприємств, організацій та приватних осіб, що здійснюють вивіз відходів з територій, які не віднесені до територіальної громади міста Чернігова".

Однак таке формулювання викликало заперечення, адже на чернігівське сміттєзвалище возять відходи й жителі 19 прилеглих сіл. У текст були внесені відповідні зміни, з якими рішення й ухвалили.

Питання надання згоди на прийом сміття зі Львова до порядку денного сесії не вносилося, хоча міський голова Владислав Атрошенко апелював до депутатів, кажучи, що в разі відмови йому буде незручно перед мером Львова. Коментуючи ухвалене рішення, Атрошенко зазначив, що у політичному сенсі воно не на користь Чернігову.

Питання про відходи зі Львова останніми днями активно обговорювалось у місті. На сайті міської ради навіть з'явилася електронна петиція-протест з цього приводу. Про загрози в разі надання згоди львів'янам напередодні розповіла й Державна екологічна інспекція у Чернігівській області. Вона нагадала про переповненість міського сміттєзвалища, стан довкілля навколо нього й попросила міськраду утриматись від прийняття рішення про надання дозволу на розміщення на полігоні ТПВ м. Чернігова відходів з інших областей України.

"Враховуючи вищезазначене, ситуація, яка відбулася у Львові, може повторитися в Чернігові, і не виключено, що ми будемо мати ще більш катастрофічні наслідки", - написали на своєму сайті екологи.

Чернігівський полігон ТПВ функціонує з 1961 року. Термін його експлуатації закінчився в 1997 р., але він досі працює, приймаючи щорічно 100-150 тис. т відходів. За різними оцінками, на полігоні накопичено 5-6 млн т сміття, в глибинах якого в результаті хімічних реакцій утворилося приблизно 6 млн кубометрів метану. Час від часу він займається й на сміттєзвалищі виникають пожежі. Гори відходів заввишки з п’ятиповерхівку знаходяться на відстані 1,5-2 км від одного з найбільших житлових мікрорайонів Чернігова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-