Децентралізація більш як утричі збільшила доходи місцевих бюджетів - Зубко

Децентралізація більш як утричі збільшила доходи місцевих бюджетів - Зубко

Укрінформ
У 2016 році власні доходи місцевих бюджетів об'єднаних територіальних громад (ОТГ) збільшились більше, ніж утричі - з 418 млн до 1,3 млрд гривень.

Про це зазначив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, коментуючи результати аналітичного дослідження щодо виконання бюджетів 159 створених минулого року об'єднаних територіальних громад, повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду.

«Фінансова децентралізація збільшила у 2016-му власні доходи місцевих бюджетів ОТГ більше, ніж утричі - з 418 млн до 1,3 млрд гривень. Доходи на одного мешканця відповідної території у середньому збільшено на 667 грн (з 288 до 955). ОТГ запланували кошти на здійснення видатків розвитку обсягом 149 млн грн, зокрема на ремонт доріг, будівництво, благоустрій територій та ЖКГ- 93 млн грн, ремонт та реконструкцію закладів соціально-культурної сфери - 31 млн», - сказав він.

За словами Зубка, у порівнянні з початком 2016 року, залишки коштів загального фонду місцевих бюджетів ОТГ зросли удвічі і станом на 1 липня склали 748 млн грн.

Крім того віце-прем'єр-міністр зауважив, що у першому півріччі 2016-го надходження доходів загального фонду місцевих бюджетів 159 ОТГ (з урахуванням трансфертів з держбюджету) склали 3,1 млрд грн, що майже усемеро більше, аніж бюджети місцевих рад, які увійшли до складу ОТГ, отримали за відповідний період 2015-го.

За його словами, надходження міжбюджетних трансфертів з держбюджету до бюджетів ОТГ склали 1,77 млрд грн, зокрема, освітня субвенція - 916 млн, медична - 410 млн, субвенція на формування інфраструктури - 333 млн грн. На вирівнювання податкоспроможності бюджетів ОТГ з держбюджету спрямовано 110 млн грн.

Дослідження з виконання бюджетів 159 створених минулого року об'єднаних територіальних громад здійснено за ініціативи Мінрегіону, за сприяння Міністерства фінансів, Державної служби статистики, обласних державних адміністрацій та швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Матеріали демонструють динаміку виконання показників бюджетів громад за І півріччя 2015 року, до їх входження до складу добровільно об'єднаних громад, та за І півріччя 2016 року, після добровільного об'єднання цих громад і набуття ними права на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-