Генконсульство РФ в Харкові посилено охороняється, поки без інцидентів

Генконсульство РФ в Харкові посилено охороняється, поки без інцидентів

Укрінформ
Виборчу дільницю в генконсульстві РФ, що відкрився на вулиці Максимилиановской біля станції метро "Пушкінська" попри заяви Києва про неможливість проведення виборів до Держдуми РФ на території України, посилено охороняється поліцією і Нацгвардією. Інцидентів не зафіксовано.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

Вулиця, на якій розташовано генконсульство, перекрита поліцейським автомобілем. Такі ж авто стоять на прилеглих вулицях на в’їзді на Максиміліанівську. Вздовж усієї вулиці і біля будівлі генконсульства -  щонайменше триста поліцейських, а також півсотні бійців Нацгвардії.

Водночас вулиця Максиміліанівська відкрита для пішоходів, інцидентів немає.

"Решта поліцейських і нагвардійці стоїть на прилеглих вулицях і в дворах. Не намагайтеся увійти до будівлі: офіційно повідомляю, що співробітники генконсульства не даватимуть коментарі ні зараз, ні  наприкінці дня", - пояснив кореспондентові Укрінформу підполковник поліції Пеньків.

Співробітники російського генконсульства дійсно уникають спілкування з журналістами, на запитання не відповідають. 

Щоб дізнатися кількість тих, хто проголосував, журналістам доводитися самим вести підрахунок.

Дільниця в генконсульстві відкрилася рівно о 08:00, тих, хто прийшли голосувати, мало. Так, наприклад, за годину троє людей з російськими паспортами увійшли і вийшли з будівлі генконсульства. Одін з виборців двома словами сказав журналістам, що приїхав до Харкова в гості до рідних з Далекого Сходу, і час перебування збігся з виборами, "тому він тут". Інший, молодий, на бігу сказав, що голосує вперше і дуже поспішає. Жінка пенсійного віку демонстративно обійшла журналістів, не бажаючи спілкуватися.

Як повідомляв напередодні Укрінформ із посиланням на відділ комунікацій поліцейського главку в Харківській області, 18 вересня, в день виборів до Держдуми, на охорону генконсульства РФ виведуть 500 поліцейських і 200 нацгвардійців.

17 вересня біля генконсульства РФ група ветеранів закликала не визнавати вибори в анексованому Криму: з генконсульства до них ніхто не вийшов.

Як відомо, 10 вересня Президент України Петро Порошенко доручив поінформувати керівництво Росії про неможливість проведення виборів до Держдуми на території України. Пізніше прес-секретар українського МЗС Мар'яна Беца пояснила, що голосування "неможливе навіть в приміщеннях дипломатичних і консульських служб РФ". 

Київ заявив, що умовою для проведення голосування в Україні є відмова від виборів в анексованому Криму і Севастополі і виключення кримчан з федеральних списків кандидатів у депутати.

Проте російська сторона мотивує відкриття дільниць у консульствах тим, що дипломатичні установи Росії в Україні є російською територією, тому перешкодити провести там вибори українська влада не може. Попри заборону, російську МЗС заявило, що дільниці у будь-якому разі відкриють.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, як вища виконавча влада України, заявив, що правоохоронці охоронятимуть Посольство РФ 18 вересня в штатному режимі.

Раніше, 8 вересня Верховна Рада України прийняла ухвалу, в якій закликала парламенти світу не визнавати вибори в Держдуму РФ в Криму.

У Європарламенті назвали ці вибори черговим цинічним порушенням територіальної цілісності України і підкреслили, що жодним чином не визнають чотирьох депутатів, обраних за мажоритарними округами в Криму і місті Севастополі.

Керівництво України закликало міжнародне співтовариство не визнавати проведення виборів не лише на території Криму, але і взагалі весь склад нової Думи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-