Справа 2 травня: встановили організаторів захоплення Будинку профспілок

Справа 2 травня: встановили організаторів захоплення Будинку профспілок

Укрінформ
Слідче управління Одеського облуправління Національної поліції України встановило особу убивці євромайданівця Ігоря Іванова, що став першою жертвою озброєних сепаратистів під час сутичок у районі Грецької площі 2 травня 2014 року, а також організаторів силового захоплення Будинку профспілок.

Відповідне подання щодо оголошення підозр ряду осіб Слідче управління ГУНП скерувало для погодження в прокуратуру Одеської області, повідомив в ефірі однієї з одеських телекомпаній його очільник Сергій Пантелєєв.

"Найближчим часом слідством буде оголошено підозри вбивці Ігоря Іванова, а також організаторам силового захоплення Будинку профспілок, що призвело до десятків людських жертв. Із січня по вересень поточного року групою слідчих проведено допити понад двохсот учасників подій та свідків", - зазначив Пантелєєв.

Дехто з осіб, вмотивовано підозрюваних у скоєнні злочинів під час масових заворушень 2 травня, констатував очільник Слідчого управління, затримані правоохоронцями раніше й перебувають у СІЗО. "Наприклад, одесит Сергій Долженков, громадянин РФ Євгеній Мефьодов, яких продовжують утримувати під вартою, доки триває судове слідство. Інших поки не взято під варту, в тому числі й особу, підозрювану в скоєнні першого в той день убивства Іванова", - додав він.

Втім, підозрюваного в убивстві Іванова вже оголошено в міжнародний розшук за скоєння іншого злочину, наголосив Пантелєєв.

Як повідомляв Укрінформ, під час масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року загинули 48 осіб і більше двохсот отримали поранення. Першими жертвами сепаратистськи налаштованих бойовиків стали уболівальники одеського "Чорноморця", на яких було вчинено напад в районі Соборної площі. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані й організовані. Першим загинув від кулі сепаратиста активіст "Правого сектору" Ігор Іванов, що працював юристом у Білгород-Дністровському і став десятником Євромайдану. 17 жовтня 2015 року його удостоєно ордена "Народний Герой України" (посмертно).

Обвинувачення інкримінує 22 підсудним скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 294 (масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. П'ятеро обвинувачених, в тому числі громадяни України Долженков, Корчинський, Романюк та громадяни Російської Федерації Сакаулов і Мефьодов, перебувають у СІЗО. На попередніх засіданнях суду свідки, в тому числі офіцер поліції, підтвердили їх активну участь у масових заворушеннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-