Бойовики перетворили на рабів до 10 тисяч засуджених - Тука

Бойовики перетворили на рабів до 10 тисяч засуджених - Тука

Укрінформ
Очільники так званих ДНР/ЛНР використовують на промислових виробництвах засуджених за українськими законами, які відбувають покарання на тимчасово окупованих територіях, порушуючи їх права та не забезпечуючи належну медичну допомогу.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Георгій Тука.

"Очільники так званих ЛНР та ДНР фактично отримали у власні руки так звану трударню з числа засуджених. Мова йде про кілька тисяч людей. Точну цифру наразі ніхто підтвердити чи спростувати не може...  За різними оцінками від 5 до 10 тисяч людей, можливо і більше. Це громадяни України. При цьому багато хто з цих людей не є мешканцями Луганської або Донецької області", - сказав Тука.

За його словами, засуджених використовують на виробництві будівельних матеріалів, цегли, шлакоблоків, на копанках, будівельних роботах та обробці деревини.

"За розрахунками правозахисників, загальний обсяг робіт лише тільки на Луганщині, які фактично виконують ці люди, сягає 300-500 тисяч доларів щомісячно. Звісна річ, що всі ці кошти попадають очільникам всіх тих банд, які зараз хазяйнують на території ОРДЛО", - сказав Тука.

Він зазначив, що багато хто з засуджених, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, за "законом Савченко" вже мають бути звільнені через закінчення терміну ув'язнення. Втім, за повідомленнями родичів цих громадян, не зважаючи на попередні домовленності з адміністраціями колоній, зараз цей процес взагалі не відбувається. За даними, які навів Тука, з окупованої території Донецької області українській владі було передано 110 осіб, з Луганської - жодної людини. 

Тука повідомив, що права ув'язнених порушуються і в сфері надання медичної допомоги. Багато хто з них має хронічні захворювання, хворіє на туберкульоз, ВІЧ/СНІД, гепатити. Заступник міністра зазначив, що зараз медичну допомогу ув'язеним на окупованих частинах Донецької та Луганської областей намагаються надавати міжнародні організації  "Червоний хрест" та "Лікарі без кордонів". Але бойовики з так званих ДНР та ЛНР воліють виступати посередниками при передачі вантажів з медикаментами та не допускають представників гуманітарних місій безпосередньо до місць відбування покарання. Тому міжнародні організації не можуть бути упевненими в тому, що їх ліки дійсно потраплять до ув'язнених.

"Люди фактично не мають засобів для лікування. Медична допомога їм фактично не надається", - сказав Тука.

Він також повідомив, що від деяких громадян з окупованих територій, а також військовслужбовців Збройних сил України надходять повідомлення про випадки викрадення українських військових та переправлення їх на Кавказ. За словами заступника міністра, це поки що неперевірені дані, тому що їх джерела відмовляються надавати свідчення офіційно.

"Ми отримали дані і зараз збираємо ретельно факти і перевіряємо їх. Є певні свідчення людей, як з числа мирних мешканців, так і з числа військовослужбовців ЗСУ, які розповідали, і поки що не надають згоди про дачу офіційних свідчень, про те, що є випадки, коли наших військовополонених фактично нелегально викрадають з території України і відправляють на територію Кавказу", - сказав Тука.

Він зазначив, що зараз спілкування з приводу стану засуджених на окупованих територіях йде з родинами 103 осіб.

Заступник міністра повідомив, що згодом за всіма цими фактами буде оприлюднено доповідь, яку зараз готують правозахисні організації. За його словами, ця доповідь буде представлена на рівні ООН, Ради Європи та на рівні Мінського процесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-