Прикордонники розповіли про морську провокацію РФ

Прикордонники розповіли про морську провокацію РФ

Укрінформ
Українських прикордонників, які документували незаконний видобуток газу на Голіцинському і Одеському газових родовищах у північно-західній частині виключної (морської) економічної зони України, російські військові намагались залякати початком бойових навчань.

Про це сьогодні на прес-конференції в Одесі заявив капітан 1-го рангу Владислав Смирнов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ситуація була доведена до крайнього напруження, коли командиром одного з кораблів ЗС РФ, що незаконно перебував у територіальних водах України, було попереджено морських прикордонників ДПСУ про початок спільних бойових навчань двох кораблів РФ у районі газового родовища", - зазначив Смирнов.

Райони видобутку газу вчора, у середу, обстежували з корабля морської охорони "Поділля" ДПСУ фахівці морської охорони Держприкордонслужби, НАК "Нафтогаз України" та інших відомств.

За словами Смирнова, у Каркінітській затоці під час наближення до самопідйомної бурової платформи "Таврида" поряд з родовищем Голіцинським ними було помічено два бойові кораблі Чорноморського флоту Росії - СКР "Сметливый" та СРЗК "Приазовье", а також тактичний бомбардувальник "СУ-24", що здійснив кілька обльотів прикордонного корабля на 60-70-метровій висоті.

«Бойові кораблі та літак ЗС РФ без дозволу влади України перебували у межах економічної зони України і намагалися завадити документуванню, зокрема, фото- і відеозйомкам з корабля "Поділля" незаконної діяльності російських підприємницьких структур на газових родовищах України", - підкреслив капітан.

Командир "Поділля" нагадав російським військовим морякам, що згідно з вимогами Конвенції ООН з міжнародного морського права військовим кораблям заборонені будь-які маневри, навчання зі зброєю у межах територіальних вод іншої країни. Після застереження з боку українських прикордонників сторожовий корабель "Сметливый" ліг у дрейф у районі одного з українських газових родовищ.

"Усі дії російських газовиків та військових моряків у межах економічної зони України суперечать нормам міжнародного права. Про ці правопорушення їх було попереджено, будь-які роботи у територіальних і внутрішніх водах можуть проводитися лише за погодженням та дозволом уряду України, а такого дозволу не було", - заявив на прес-конференції керівник департаменту "НАК «Нафтогаз України" Віталій Заєць.

Всупереч протидії кораблів ЧФ РФ незаконну діяльність на газових родовищах України було задокументовано: організатори прес-конференції продемонстрували фото- і відеодокази.

За словами голови правління ПАТ "ДАТ Чорноморнафтогаз" Світлани Нєжнової, "після анексії Криму окупаційна влада заявила про реорганізацію "ДАТ Чорноморнафтогаз" і самоправно перейменувала його на державне унітарне підприємство "Чорноморнафтогаз". Тоді було насильно захоплено газові бурові установки, іншу техніку вартістю в сотні мільйонів доларів, яку незаконно експлуатують структури РФ і щороку добувають 1,9 - 2 мільярди кубометрів газу в межах економічної зони України".

Як наголосив заступник директора ДП "Наукнафтогаз" Леонід Мельник, Одеське та Голіцинське газові родовища знаходяться в межах економічної зони України, і кримські та інші підприємницькі структури РФ не мають жодних підстав для ведення газодобувних та інших робіт без погодження чи дозволу уряду України.

"Здійснені фото- та відезйомки у цих районах будуть долучені до доказової бази у судових позовах відповідних відомств України до уряду Росії, що здійснила не лише анексію Криму, а й захопила технологічне устаткування і газові родовища у межах виключної (морської) економічної зони України", - підкреслила Нєжнова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-