Узятий на хабарі екс-очільник поліції Одеси вийшов із СІЗО. Без застави

Узятий на хабарі екс-очільник поліції Одеси вийшов із СІЗО. Без застави

Укрінформ
Екс-очільник Одеського міськуправління ГУ МВС Олег Макуха та його спільник, затримані рік тому під час одержання 20 тисяч доларів хабара, вийшли з СІЗО без сплати застави.

Про це йдеться у заяві прес-служби Військової прокуратури Південного регіону України.

"Майже протягом місяця, з 4 до 30 серпня, Біляївський райсуд Одеської області не знайшов можливості розглянути клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою колишньому начальнику Одеського міського управління ГУ МВС України Олегу Макусі. Цьому сприяли також дії сторони захисту в вигляді зловживання процесуальними правами, симуляції погіршення стану здоров'я обвинувачених тощо. Через ці обставини 30 серпня зникли підстави тримання обвинувачених в скоєнні корупційного злочину під вартою, іншого запобіжного заходу суд їм теж не обрав", - зазначено в документі.

У прокуратурі уточнили, що 27 серпня 2015 року оперативники спецпідрозділу "К" УСБУ та Військової прокуратури затримали полковника Макуху при отриманні від підприємця хабара в 20 тисяч доларів. Суд постановив ухвалу взяти підсудного Макуху під варту з можливістю внесення застави у розмірі 4 мільйонів 800 тисяч гривень. Пізніше прокуратура передала на розгляд суду обвинувальний акт та інші матеріали стосовно корупційних діянь Макухи та його подільника Барсукова.

Однак у Біляївському райсуді всіляко зволікали з розглядом справи по суті, слухання якої розпочала суддя Ольга Трушина.
Читайте також: Керівник одеського вишу погорів на півмільйонному хабарі

Коментуючи ситуацію на прохання Укрінформу, представник державного обвинувачення Сергій Яровий заявив: "Адвокати спершу вимагали під надуманими приводами відводу головуючої на суді Трушиної, а згодом суддя Сергій Драніков відверто зволікав з розглядом цієї заяви захисту - усе це тривало з 4 до 30 серпня. Суддя Драніков проводив протягом серпня низку судових засідань з розгляду заяви про відвід колеги Трушиної, хоч не мав на це законних підстав, доки не сплив термін тримання під вартою фігурантів кримінальної справи. Так само не було розглянуто клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою підсудним Макусі та Барсукову".

"У результаті зволікань з боку судді Дранікова 30 серпня підсудні Макуха та Барсуков були звільнені з установи попереднього ув'язнення у зв'язку з завершенням дії попередньої ухвали суду про продовження терміну тримання їх під вартою", - підсумував підполковник юстиції Яровий.

Сам суддя Драніков категорично відмовився від будь-яких коментарів агентству стосовно кількатижневого розгляду заяви адвокатів підсудних про відвід судді Трушиної.

Нагадаємо, уродженець Донецька Макуха служив на посаді начальника Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Миколаївській області. 1 липня минулого року став керівником поліції Одеси, був заарештований за отримання хабара в 20 тисяч доларів за те, що мав допомогти екс-співвласникові пляжу «Калетон» повернути собі над ним контроль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-