У Києві

У Києві "накрили" конвертцентр з обігом понад 200 мільйонів

Укрінформ
У столиці фіскальна служба ліквідувала конвертаційний центр з обігом понад 200 млн грн.

Про це повідомляє у вівторок Головне управляння Державної фіскальної служби у місті Києві.

"У рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за ч.3 ст.212 (ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів) Кримінального кодексу України було встановлено, що група осіб через підконтрольні їм транзитно-конвертаційні та фіктивні підприємства надавала послуги з конвертації коштів з безготівкової форми у готівкову та формування податкового кредиту підприємствам реального сектора економіки переважно з м.Києва та Київської області", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у ДФС, податковий кредит з ПДВ для фірм - учасниць конвертаційного центру відображався за рахунок нібито придбаних товарів у сільгоспвиробника без фактичного перерахування грошових коштів на його рахунки. Крім того, реально діючі підприємства переказували безготівкові кошти на рахунки підконтрольних учасникам центру транзитних та фіктивних фірм за нібито придбані товарно-матеріальні цінності. Після цього частина коштів знімалася готівкою через касу банку під виглядом оплати за товари постачальникам. Незаконно проконвертовані готівкові гроші за винятком 10-11%, які служили "винагородою", разом із підробленими первинними документами передавалася "клієнтам" - посадовцям фірм реального сектора економіки.

У ДФС додали, що учасники конвертаційного центру також планували незаконне використання рахунків 16 благодійних організацій для переказу коштів підприємствам реального сектора економіки під виглядом надання допомоги інтернатам та організаціям для дітей-сиріт. Зловмисники планували імпортувати в Україну гуманітарну допомогу, що не оподатковується, але, за наявною інформацією, учасники конвертаційного центру збиралися реалізовувати одержані товари на внутрішньому ринку України з метою отримання прибутку.

"У своїй протиправній діяльності учасники групи використовували розрахункові рахунки, відкриті у п'ятьох банківських установах. Загальний обсяг проконвертованих коштів становив понад 200 мільйонів гривень, можливі втрати бюджету - понад 30 мільйонів", - зазначили у ДФС.

У відомстві додали, що внаслідок здійснених у Києві дев'яти обшуків було знайдено та вилучено 320 тис. грн, комп'ютерну техніку, первинну і бухгалтерську документацію, банківські картки та чорнові записи, 42 печатки, чотири з яких - печатки благодійних фондів.

Усі вилучені під час проведення слідчих дій речі і документи долучено до матеріалів кримінального провадження як речові докази. Слідчі дії тривають.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-