АТО: бойовики гатять по українських позиціях із круч Сіверського Донця

АТО: бойовики гатять по українських позиціях із круч Сіверського Донця

Карта
Укрінформ
Обстановка в зоні АТО залишається тяжкою: бойовики годинами не припиняють обстріли із забороненої зброї.

Про це на брифінгу розповів речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

"У середньому кожен з обстрілів триває не менше півгодини і навіть досягає двох годин, як було вчора у Станиці Луганській, де з високого берега Сіверського Донця бандформування обстрілювали позиції сил АТО з мінометів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї", - зазначив він.

Лисенко наголосив, що на Луганському напрямку - особливо складна ситуація.

"Найгарячішими точками залишаються район Попасної, село Кримське на північ від Бахмутської траси та Станиця Луганська. На цих рубежах оборони противник застосовує важкі міномети, гранатомети, крупнокаліберні кулемети. Водночас, 7 із 13 ворожих обстрілів українських позицій на Луганському напрямку були неприцільними, чим бандформування провокують українських військових на відкриття вогню у відповідь. Усі обстріли, за винятком годинної перестрілки у Кримському, відбулися в темну пору доби", - поінформував речник.

Щодо Донецького напрямку, за словами Лисенка, найбільш неспокійно вчора було на північних околицях окупованої Горлівки. Сумарно, ворожі обстріли українських позицій на лінії фронту Зайцеве – Майорськ тривали більше 8 годин.

"При цьому вогонь вівся противником як з важкого озброєння, так і з легкого, як вдень, так і вночі. Зазначимо, що під вогонь противника потрапив контрольний пост ДПСУ на в’їзді в окуповану Горлівку. У районі авдіївської промзони активність ворога дещо зменшилася порівняно з минулими днями. Там було зафіксовано 5 обстрілів, втім ворог і надалі відкриває вогонь з важкого озброєння. На світлодарській дузі російські найманці активізувалися вже надвечір, обстрілявши наших військових поблизу селища Луганське. Також проти сил АТО, які займають оборону у сусідньому селищі Миронівський, бойовики застосували артилерію, випустивши по наших позиціях більше 20 снарядів. Встановлено, що 122-мм гаубиці противника знаходились у районі селища Калинове, південні околиці якого лежать за 15 кілометрів від місця нанесеного артобстрілу", - зауважив він.

Речник додав, що в цій місцевості, як повідомляє ГУР МОУ, відмічалася також активність підрозділу РЕБ противника, який застосовував новітнє обладнання радіоелектронної боротьби російського виробництва – Р-330 "Житель" та мобільний комплекс радіоконтролю "Свет-КУ".

Після нетривалого затишшя минулих днів відновилися ворожі обстріли поблизу Донецького летовища. Противник відкривав вогонь з мінометів та артилерії виключно у темну пору доби, випустивши в бік наших військових 30 мінометних мін та 8 артилерійських снарядів, повідомив Лисенко.

"Всього за минулу добу на Донецькому напрямку відбулося 43 ворожих обстріли, третина яких – з важкого озброєння", - наголосив він.

За словами речника, на Маріупольському напрямку ворог порушував перемир’я 22 рази, причому 15 випадків порушення режиму припинення вогню припало на Мар’їнку та Красногорівку. У цих сусідніх містах сили окупантів у темну пору доби використовували важкі міномети, випустивши по українських позиціях 70 мін, а вдень застосовували стрілецьку зброю, зокрема снайперську.

"Місцями інших збройних провокацій ворога на Маріупольському напрямку були Новотроїцьке, Старогнатівка, Гранітне та Гнутове", - зазначив він.

Лисенко констатував також продовження аерофоторозвідки противником: так, вчора було зафіксовано п’ять польотів безпілотних літальних апаратів противника на Луганському та Донецькому напрямках.

Карта ситуації в АТО від РНБО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-