Забруднення Стугни: завели справу, вже є версії щодо винуватців

Забруднення Стугни: завели справу, вже є версії щодо винуватців

Фото
Укрінформ
Ймовірним джерелом забруднення русла річки Стугна у Васильківському районі стали викиди одного з підприємств, що орендує площі на заводі "Холодильник".

Про це повідомила прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

"Попереднім розслідуванням встановлено, що ймовірним джерелом забруднення стали викиди одного з підприємств, що орендує площі на заводі "Холодильник". Зараз цим питанням опікується Національна поліція, яка порушила кримінальну справу за забруднення річки", - йдеться у повідомленні.

Повідомлення про забруднення русла річки Стугна невідомою речовиною рожево-червоного кольору і масову загибель всіх видів риби, які були в річці, надійшло до управління Держпрожспоживслужби у Васильківському районі 15 липня. Одразу було створено робочу групу з представників місцевої влади, управління Держпродспоживслужби у Васильківському районі, Державної екологічної інспекції та Національної поліції, яка виїхала для відбору проб води, загиблої риби та встановлення попередніх причин забруднення.

Спеціалісти відібрали проби риби та води в різних місцях: у руслі річки Стугна після шлюзів; у стічній канаві, яка виходить із колишнього заводу "Холодильник" та впадає в річку Стугна; безпосередньо з стічного колектору заводу; річки Васильківка, де впадає стічний колектор; на вході на територію стічного колектору; на вході на територію заводу з річки Васильківка. Усі проби відібрані в супроводі працівника Васильківського КП Водоканал. Також у присутності представників поліції відібрані проби на території колишнього заводу "Холодильник". Увесь відібраний матеріал направлено до Регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини в Київській області на дослідження.

Згідно із результатів лабораторних досліджень у пробах води та риби виявлена загальна токсичність, перевищення вмісту аміаку, сірководню та пестицидів: Протіоконазолу та його метаболітів Протіоконазол-дестіо, Металаксилу М, Флудіоксонілу, Ефіру фосфату, Імідаклоприду.

Держпродспоживслужба рекомендує населенню утриматися від купання в річці Стугна та вилову риби до стабілізації екологічної ситуації.

Фото: Держпродспоживслужба

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-