Кількість обстрілів у зоні конфлікту на Донбасі зросла втричі - спостерігачі

Кількість обстрілів у зоні конфлікту на Донбасі зросла втричі - спостерігачі

Оновлено
Укрінформ
Протягом цього тижня у зоні конфлікту на Сході України зареєстровано втричі більше випадків порушення режиму тиші, ніж попереднього.

Про це на брифінгу у п'ятницю заявив перший заступник керівника СММ ОБСЄ Александр Хуг.

«Мені дуже шкода доповідати вам, що останнього тижня ми були свідками дуже різкого збільшення кількості порушень та взагалі рівня насильницьких дій. Загальна кількість вибухів, які були зафіксовані нашою місією, - а це лише один з компонентів порушень режиму тиші, - вонf втричі збільшилfся і досяглf більш ніж 3000 випадків», - сказав Хуг.

Він зауважив, що найбільшу кількість порушень режиму припинення вогню зареєстровано на лінії розмежування Світлодарськ-Дебальцево - там вона зросла на 700 відсотків порівняно з попереднім тижнем.

На 60 відсотків зросла кількість порушень на західних та північних околицях Горлівки, що становить близько 15 відсотків від усіх випадків порушення режиму тиші.

Найгарячішою зоною залишається трикутник Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт, де зафіксовано третину всіх випадків порушень, їх кількість зросла на 80 відсотків порівняно з попереднім тижнем. «Тільки протягом однієї години в середу наші спостерігачі в Ясинуватій почули 236 вибухів», - сказав представник СММ ОБСЄ.

«Ризик нових сплесків насильства залишається. Обидві сторони перебувають надто близько одна від одної в цих гарячих точках. Більш того, чітко зрозуміло, що обидві сторони не дотримуються умов відведення усіх видів важкого озброєння із зони безпеки», - сказав Хуг.

Він висловив занепокоєння збільшенням кількості військових маневрів у районі конфлікту, які можуть бути підготовкою до ескалації обстановки.

«У вівторок наші спостерігачі бачили принаймні п'ять маневрів, які відбувалися у зоні, що контролюється так званою "ЛНР" на південний схід від Луганська. Також у вівторок наші спостерігачі на двох полігонах "ЛНР" бачили 26 танків. Ці високомобільні озброєння знаходяться за межами зони безпеки, але вони можуть бути на відстані ураження лінії розмежування, якщо почнуть стріляти», - сказав заступник керівника СММ ОБСЄ.

Як завжди, Хуг оновив дані щодо кількості спостерігачів Місії ОБСЄ на Донбасі. За його словами, на сьогодні місія налічує 702 спостерігачі, 593 з них перебувають на Сході України. У місії працюють 360 українських колег та 75 працівників з інших країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-