Правозахисники розкрили нові докази обстрілів Донбасу з РФ

Правозахисники розкрили нові докази обстрілів Донбасу з РФ

Укрінформ
Правозахисна організація International Partnership for Human Rights (IPHR) навела докази обстрілів населених пунктів Луганщини з території РФ влітку 2014 року.

Про це йдеться у звіті IPHR, повідомляє DW.

У документі представлено "докази незаконного перетину російсько-українського кордону бойовиками з РФ. У звіті також наводяться дані про населені пункти на Луганщині, обстріл яких здійснювався через кордон з місця розташування підрозділів Збройних сил РФ на російській території. Зокрема, у звіті йдеться про бомбардування влітку 2014 року населених пунктів Колесниківка, Комишне, Мілове та Побєда", - йдеться в повідомленні.

Правозахисники сподіваються, що їхній звіт допоможе притягнути до відповідальності тих, хто віддавав злочинні накази. "Ми показуємо факти перетину українського кордону військовими РФ, тобто живої сили, а також вертольотів та БТР. Відповідно до міжнародного законодавства - це ознаки міжнародного воєнного конфлікту. Тобто в даному випадку - прямої причетності до нього РФ", - пояснила у коментарі DW координаторка польової місії IPHR в Україні Світлана Валько. Вона додала, що всі докази передаватимуться в міжнародні суди, що допоможе потерпілим від конфлікту захищати свої права.

За словами Валько, дослідження грунтувалося на свідченнях очевидців і постраждалих та даних, зібраних в ході польових спостережень. IPHR також використовувала у своїй роботі супутникові знімки, з якими раніше працювали експерти Bellingcat, та дані, зібрані спостерігачами ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-