Киян лякають отруєною водою з річки Остер

Киян лякають отруєною водою з річки Остер

Укрінформ
Київ під загрозою екологічної катастрофи - забруднення питної води - а місцева влада мовчить.

Про це повідомляє прес-служба Олександра Бригинця.

"Так народний депутат України Олександр Бригинець відреагував на інформацію про те, що річка Остер, чиї води серед інших потрапляють до Деснянського водозабору, з якого береться питна вода для Києва, отруєна. Річка піниться від хімікатів, дно та поверхня річки встелені дохлою рибою, місцеві жителі задихаються від їдкого запаху сірки. Люди скаржаться, що після того, як побувають біля водойми, болить голова та тягне блювати. Місцеві активісти стверджують, що в інфекційному відділенні є постраждалі від нечистот у воді річки - їхні тіла покриті пухирями", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, активісти відправили воду незалежним експертам, які зробили висновок, що у водах річки перевищено норми аміаку.

"Свого часу я попереджав керівництво Києва і Броварів про можливість екологічної катастрофи, яка може бути пов'язана із забрудненням Десни. Я назвав навіть конкретне місце загрози. Але, як виявилося, воно не одне", - обурений Бригинець.

Як повідомлялося, у жовтні 2014 року до Олександра Бригинця як народного депутата України VII скликання звернулися жителі міста Остер, а також сіл Євминка, Поліське, Беремицьке, Крехаїв, Літочки, Літки та Булахов Чернігівської області з проханням втрутитися і розслідувати обставини видачі дозволів на будівництво на 18 га землі 10-мільйонного качатника в Козелецькому районі в зоні компактного проживання людей. Підприємство, яке мало утримувати до 10,6 мільйона качок, потребувало колосальної кількості води - 1 521 341 кубометрів, яку мали відбирати з Десни. Відтак, реальною загрозою було потрапляння недостатньо очищених стоків та відходів до річки.

Тоді депутат звернувся до Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України, Київської міської ради, Київської обласної ради та до Державної екологічної інспекції України з проханням дослідити та встановити законність будівництва зазначеного об’єкту, а також його санітарний вплив на територію Київської області та м. Києва та зупинити його.

Крім того, парламентарій звернувся до Генпрокуратури та СБУ, оскільки це питання є питанням державної ваги, та до голів КМДА і облдержадміністрації Київщини із попередженням про негативні наслідки такого будівництва.

"Тоді представники влади відмахнулися за формальними ознаками, що нібито це не на їхній території, забуваючи про те, що на річці Десні є водозабори для питної води для Києва і Броварів. Потім я втратив депутатські повноваження і перемістився на Донбас. А про існуючу загрозу для мільйонів людей жителів Києва та Київської області благополучно забули й інші. От і цього разу катастрофа відбулась не на території Києва, але чи це означає, що київській владі немає до цього справи? Влада має діяти на упередження, діяти всюди, де є загроза громадянам", - констатував Бригинець.

Нардеп звернувся до Міністерства екології та Міністерства з надзвичайних ситуацій з вимогою терміново вжити заходів реагування, спрямованих на ліквідацію наслідків забруднення річки Остер, що впадає в річку Десну, яка є джерелом питної води для Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-