У мерії Ізмаїла кажуть, що подолання РНК-ротавірусу обійдеться в 5 мільйонів

У мерії Ізмаїла кажуть, що подолання РНК-ротавірусу обійдеться в 5 мільйонів

Укрінформ
На подолання РНК-ротавірусу в Ізмаїлі, що вже спричинив до шпиталізації з симтомами "гострий гастроентероколіт" 635 мешканців міста, треба 5 мільйонів гривень.

Саме стільки коштуватиме комплекс заходів для знезараження системи водопостачання та придбання лікарських засобів, ухвалений міською комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яку очолює перший заступник міського голови Ізмаїлу Родіон Абашев.

"Зокрема, 307 тисяч гривень спрямовано, згідно з рішенням виконкому №1023, "на придбання лікарських засобів для лікування хворих на гострий гастроентероколіт в лікувальних установах, розташованих на території міста Ізмаїл, і на придбання дезінфікуючого засобу "Жавілар Оксі" для знезараження питної води в локальних системах", - сказав в коментарі кореспонденту Укрінформу Абашев.

За його словами, станом на 24 червня досягнуто домовленості про поставку чотирьох тисяч упаковок дезинфікуючого засобу, яким буде оброблено артезіанські свердловини, резервуари та мережу водопостачання міста.

"Хоча цього недостатньо для знезараження питної води в локальних системах - потрібно виділити додаткові кошти для проведення дезинфекції мереж із застосуванням діоксиду хлору - обсягом не менше 5 млн гривень. Про це відомо голові Одеської облради Анатолію Урбанському, а також голові обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сергію Помазану",  - зазначив Абашев.

Перший віце-мер констатував, що в роботі міської комісії з питань ТЕБ і НС та підготовці рішення про ліквідацію наслідків інфікування мереж РНК-вірусом взяли участь директор ДП "Інститут «Укрпівдендіпроводгосп» Олег Чижик та провідний науковий співробітник ДП "Український науково-дослідний інститут медицини транспорту" МОЗ України Андрій Мокієнко, які запропонували знищити РНК-ротавірус в артезіанських свердловинах та водопровідній мережі не методом гіперхлорування, а застосуванням препарату "Жавілар Оксі". За дезинфікуючим впливом діоксид хлору, що виділяється при очищенні водорозподільчих мереж, у 4 рази перевершує дію хлору і практично не має негативних наслідків завдяки особливому механізму хімічної дії на забруднюючі речовини і мікроорганізми.

Для запобігання вторинному забрудненню води в мережах після знезараження артсвердловин, акцентував Абашев, "вирішено у подальшому здійснювати очищення питної води шляхом запровадження технологічного обладнання для приготування діоксиду хлору. Компактні й високоефективні діоксидні установки для знезараження питної води давно фукціонують у портових містах Чорноморськ та Южне, тому мерія підтримала пропозиції фахівців Мокієнка та Чижика про розробку й реалізацію такого проекту в Ізмаїлі".

За словами Абашева, "на оплату першої партії упаковок дизинфікуючого препарату 198 тисяч гривень уже маємо, а дві третини коштів розраховуємо протягом найближчих днів отримати з обласного резервного фонду. Після отримання відповідного рішення обласної влади компанія-постачальник препарату висловила готовність негайно виконати наше замовлення".

У свою чергу, голова обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Помазан уточнив, що "обласна влада готова фінансово підтримати невідкладні заходи з ліквідації наслідків зливових опадів в Ізмаїлі, що призвели до масових захворювань населення через інфікацію РНК-ротавірусом. Обгрунтоване звернення міської влади буде негайно розглянуто й ухвалено відповідне рішення".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-