Хуг розповів про сплеск насильства на лінії Ясинувата-Авдіївка

Хуг розповів про сплеск насильства на лінії Ясинувата-Авдіївка

Укрінформ
Більшість проявів насильства минулого тижня відбувалися на лінії Ясинувата - Авдіївка, а також на територіях поблизу Донецького аеропорту. Залишалася "гарячою точкою" також дорога Дебальцево-Світлодарськ.

Про це у п'ятницю на підсумковому тижневому брифінгу сказав заступник керівника СММ ОБСЄ Александр Хуг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Насильство нагадує лісову пожежу, яка, якщо не буде локалізована, може розповсюдитися у місця, де її менш за все очікують. Цього тижня ми спостерігали велику кількість порушень режиму припинення вогню на територіях, які були відносно спокійними протягом останнього часу", - зауважив він.

Як приклад Хуг навів доповідь спостерігачів у селищі Березове, що у 20 кілометрах на південний захід від Донецьку, які чули 60 вибухів невизначеного походження на південний захід від них. Також у середу спостерігачі СММ у Новоолександрівці в Луганській області чули, щонайменше, 50 вибухів, які вони оцінили як постріли з міномету, що відбулися в трьох кілометрах від них на південний захід. В понеділок у контрольованій "ЛНР" Кадіївці (раніше - Стаханов) спостерігачі чули 63 вибухи невизначеного походження на відстані 6-7 кілометрів від них на південний захід. Напруженою залишається ситуація навколо Горлівки, що також викликає занепокоєння спостерігачів.

"На цих територіях і раніше спостерігалися сплески насильства. Але зараз що є значним - це інтенсивність та частота проявів насильства. Неможливо сказати, що саме спричиняє локальну ескалацію. Але ми знаємо, що такий розвиток стає більш ймовірним, коли позиції сторін  наближуються одна до одної", - зауважив представник ОБСЄ.

З огляду на ці обставини Хуг висловив занепокоєння пересуваннями сторін в Майорському на північ від Горлівки.

"В Майорському так звана "ДНР" пересунула свої позиції 5 червня. Українські Збройні Сили через тиждень також висунулися вперед.  На мосту в станиці Луганській ми спостерігали подібні події - так звана "ЛНР" пересунула свої позиції вперед, і через три дні українські збройні сили також пересунули свої позиції вперед. Нині ситуація на мосту є особливо напруженою, сторони там перебувають на відстані 300 метрів одна від одної", - сказав замісник керівника СММ ОБСЄ. 

 Він зауважив, що наведені факти - це лише частина загальної  обстановки, яка залишається складною.  За відсутності ефективних механізмів  контролю за режимом припинення вогню та за відведенням важкої зброї від лінії зіткнення  конфлікт продовжує  розвиватися, люди продовжують вмирати та отримувати поранення.

"За цей тиждень ми бачили 11-річного хлопчика, якого поранило в ногу у Авдіївці, яка підконтрольна уряду України.  Ми бачили також, що 11 українських солдатів  були також поранені у цьому місті того самого дня,  в суботу, і один з них після того помер у лікарні. Також нам повідомили, що 12 українських солдатів привезли до лікарні у Волновасі того самого дня", - повідомив Хуг.

Наприкінці брифінгу Александр Хуг оновив дані щодо чисельності СММ ОБСЄ. За станом на сьогодні там працюють 709 спостерігачів, з яких 589  задіяні на  Сході. Також до роботи в місії ОБСЄ залучені  360 українців та 86 інших міжнародних фахівців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-