Ватикан допомагатиме Донбасу адресно - Шевчук

Ватикан допомагатиме Донбасу адресно - Шевчук

Укрінформ
Зібрані в ході гуманітарної акції Ватикану "Папа для України" кошти не будуть перераховуватися жодним, навіть церковним інституціям, а надаватимуться як адресна допомога постраждалим від війни на Донбасі.

Про це на прес-конференції у п'ятницю заявив Верховний архієпископ Києво-Галицький, предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук у відповідь на запитання про запобіжники від корупції при розподілі допомоги Ватикану, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Святійший отець дуже хотів, щоб кожний цент цієї допомоги дійшов до адресата. І тому він створив своє окреме представництво в Україні, яке очолює владика Ян (Собіло). Гроші не будуть перераховуватися жодним інституціям, навіть церковним. Допомога буде адресною", - сказав Шевчук.

Він пояснив, що спеціально створений технічний комітет акції, який очолює єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Ян Собіло, збиратиме інформацію про тих, хто потребує допомоги, формуватиме проекти і пропонуватиме їх Римській апостольській столиці, де будуть ухвалюватися рішення, як ті гроші витратити.

"Отож максимальна прозорість є абсолютним пріоритетом усієї цієї місії, яка теж буде звітувати", - зазначив Шевчук.

За його словами, наразі ще невідомо, про яку суму допомоги йдеться, тому що накопичення коштів, які з ініціативи Папи збирали для допомоги Україні по всій Європі, триває.

"Але ми знаємо, що Святійшій отець дав особисті кошти, зі своєї власної кишені. Те, що ми почули від його речника, - мова йде про мільйони", - зауважив він.

Предстоятель УГКЦ також поінформував, що вже оприлюднені пріоритетні напрямки, за якими будуть спрямовані кошти гуманітарної місії, - харчування, медична допомога і житло, а також чотири групи адресатів - внутрішні переселенці, мешканці сірої зони, особи на окупованих територіях та поранені під час збройного конфлікту.

Як повідомляв Укрінформ, з 15 до 20 червня в Україні перебуватиме з візитом кардинал П'єтро Паролін - державний секретар Ватикану. Його посада за дипломатичним і державним статусом відповідає рівню прем'єр-міністра.

Мета візиту монсеньйора Пароліна - показати близькість і турботу Папи Франциска про Україну, а також особисто вручити мандат представникам технічного комітету акції, який очолює єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Ян Собіло. Комітет створений особистим указом Папи Франциска (№3002/16/RS від 6 червня) і покликаний керувати розподілом коштів, зібраних для українців, постраждалих від війни на Донбасі.

Візит Його Еміненції має державне значення, у його програмі передбачені зустрічі з Президентом України Петром Порошенком 17 червня, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним та Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-