Закарпатці пропонують туристам

Закарпатці пропонують туристам "метеоритний" туристичний маршрут

Укрінформ
На Закарпатті розробили туристичний маршрут до 150-річчя падіння найбільшого метеорита в Європі.

Про це інформує прес-служба Закарпатської ОДА.

«В Ужанському національному парку встановили туристичні показники та інформаційні стенди, спеціальний постамент із каменем, що символізує метеорит «Княгиня», а також альтанки для відпочинку туристів», - йдеться в повідомленні прес-служби.

Падіння метеорита викликало величезний резонанс. Є версія, що в урочище «Чорні Млаки», яке знаходиться на території Ужанського національного природного парку, приїжджав навіть Жуль Верн.

«Тож Закарпаттю гріх не скористатися цією туристичної родзинкою, яка може привабити масу людей з різних куточків світу», - зазначають в ОДА.

Місцем падіння Княгинянського метеориту вважають урочище «Чорні Млаки». Метеорит 9 червня 1866 року з’явився вогняною кулею над містом Липтовський Мікулаш, пролетів у східному напрямку над словацькими містами Шаріш, Земплін, Пряшів  і, подолавши відстань більше 200 км, розірвався біля села Княгиня на висоті 40 км. На великій території пройшов справжній «кам’яний дощ». Каміння в основному знаходили на полях, дорогах, вулицях сіл Княгиня, Стужиця (Україна), Збой (Словаччина).

У перші дні місцеві жителі знайшли понад 60 каменів. Найбільший уламок був знайдений на схилі гори Стінка, в урочищі «Чорні Млаки». Через 10 днів після падіння метеорита на місце приїхала наукова експедиція з Відня та Будапешта, яка провела детальне обстеження на території розміром 2 х 0,75 милі. За даними Віденського історико-природничого музею, загальна маса усіх уламків метеорита становить 500 кг.

Уламки Княгинянського метеорита зберігаються в історичних та природничих музеях 115 міст світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-