Український генерал сказав, чому сили АТО можуть затримувати спостерігачів ОБСЄ

Український генерал сказав, чому сили АТО можуть затримувати спостерігачів ОБСЄ

Укрінформ
Керівник української групи Спільного центру контролю та координації режиму припинення вогню (СЦКК), генерал-майор Радіон Тимошенко розкрив подробиці роботи в зоні АТО представників ОБСЄ.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Спеціальна моніторингова місії ОБСЄ працює у нашій країні на запрошення уряду вже більше двох років. Її громадянські неозброєні спостерігачі щодня збирають інформацію, фіксують факти пригод та резонансних подій і публікують для громадськості про ситуацію з безпекою", - зазначив Тимошенко.

За його словами, спостерігачі ОБСЄ можуть вільно пересуватися і в зоні АТО: "Патрулі відвідують майданчики для зберігання відведеного важкого озброєння, порушення фіксують за допомогою технічних засобів - радіолокаційних систем, БПЛА, супутників. Якщо виявляють окремі порушення, то вони інформують про них СЦКК під час брифінгів, а ми (українська і російська сторони – ред..) вживаємо заходів для їх недопущення. Також представники ОБСЄ завжди присутні під час проведення ремонтно-відновлювальних робіт та інших заходів, які проходять в регіоні".

"Тим не менш, випадки, коли міжнародна місія не отримує доступ на території, підконтрольні так званим "ДНР" і "ЛНР" - не рідкість. Наприклад, у звіті місії від 2 червня представники "ДНР" не дозволили спостерігачам СММ проїхати блокпост на східній околиці села Козацьке (36 км на північний схід від Маріуполя) посилаючись на те, що машини патруля СММ не були вказані у списку транспортних засобів ОБСЄ. Під час перетину кордону повз пункт пропуску "Довжанський" (85 км на південний схід від Луганська) члени "ЛНР" зажадали від спостерігачів план їх патрулювання, а коли отримали відмову, веліли місії негайно покинути цей район", - розповів генерал.

"Є свої особливості в роботі місії і на підконтрольній території Україні. Нещодавно військовослужбовці ЗСУ в одному з місць розміщення відведеного важкого озброєння затримали патруль СММ на 30 хвилин, перш ніж надати доступ до озброєння. Військовослужбовці перевірили номерні знаки транспортних засобів СММ і посвідчення особи спостерігачів і заявили, що у них є розпорядження ретельно перевіряти всі патрулі СММ через появи "груп псевдо-СММ", - додав Тимошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-