Сумського Леніна переплавили на пам’ятник олімпійському чемпіону

Сумського Леніна переплавили на пам’ятник олімпійському чемпіону

Укрінформ
У Сумах з нагоди 80-річчя дворазового олімпійського чемпіона зі спортивної ходьби, почесного громадянина міста Володимира Голубничого відкрито скульптуру олімпійцю-скороходу. Для її виготовлення було використано фрагмент бронзового пам'ятника Леніну, знесеного з площі Незалежності у Сумах у 2009 році.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Володимир Степанович заслужив на повагу і захоплення: і не лише за спортивні досягнення, а й за щирість і скромність. Тож у скульптурі вдало зафіксовано образ світлої і порядної людини. Ми горді, що людина, прізвище якої занесене до Книги рекордів Гіннеса, кого в усьому світі називають живою легендою та Королем скороходів, є нашим земляком", - зазначив голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко.

Звертаючись до ювіляра, голова ОДА додав, що внесок Голубничого "у розвиток спорту, популяризацію здорового способу життя, піднесення спортивного іміджу області є неоціненним", та передав олімпійцю привітання від Президента України Петра Порошенка та пам'ятну монету Національного банку України, присвячену майбутнім Олімпійським іграм в Ріо-де-Жанейро.

За словами голови ОДА, скульптура висотою 1,8 метра і вагою 700 кілограмів, яка дуже схожа на знаменитого легкоатлета, але водночас уособлює всі спортивні чесноти олімпійців із Сумщини, стане прекрасним доповненням до Алеї спортивної слави біля легкоатлетичного манежу, який також носить ім'я Голубничого.

Сам ювіляр зазначив, що скульптура йому сподобалася.

"Це данина і повага до всіх атлетів та скороходів за перемоги, які завжди супроводжувалися титанічної працею та неймовірними зусиллями", – наголосив видатний скороход.

З нагоди ювілею спортсмена заступник міського голови Сум  вручив Голубничому Почесну відзнаку Сумської міської ради "За заслуги перед містом" І ступеня.

Продовженням святкування ювілею Голубничого стало проведення у Сумах 11 червня чемпіонату України зі спортивної ходьби на 20 км за участю близько 500 легкоатлетів та відкритого чемпіонату міста Суми з даного виду спорту.

Володимир Голубничий народився 2 червня 1936 року в Сумах. Це один із найкращих майстрів спортивної ходьби в історії легкої атлетики, учасник п'яти Олімпійських ігор (1960, 1964, 1968, 1972, 1976 років), володар двох золотих (Рим, 1960; Мехіко, 1968), срібної (Мюнхен, 1972) та бронзової (Токіо, 1964) олімпійських медалей. У 1991 р. з новим світовим рекордом він переміг на дистанції 5 км у віковій групі 55-59 років на IX чемпіонаті світу серед ветеранів спорту у Турку (Фінляндія) і став володарем золотої медалі за командну перемогу на дистанції 20 км у цих же змаганнях.

Голубничий тричі встановлював світові рекорди на дистанції 20 км (1955, 1958, 1959), його прізвище занесене до Книги рекордів Гіннеса. Нагороджений, зокрема, орденом "Знак Пошани", орденом "За заслуги" III ступеня. Кавалер срібного олімпійського ордена. У 2012 році обраний членом Зали слави Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF).

Нині Голубничий - президент Спілки спортсменів-ветеранів Сум, почесний президент обласної ради фізкультурно-спортивного товариства "Спартак", член Національного олімпійського комітету України. Він є автором книг "Чотири олімпійські сходження", "Чому люди так ходять?" і найновішої - "Легка атлетика від Володимира Голубничого", презентація якої відбулася в рамках ювілейних заходів.

Інтерв’ю кореспондента Укрінформу з видатним спортсменом читайте на сайті агентства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-