Кличко просить Президента і РНБО захистити киян від російських кредиторів метро

Кличко просить Президента і РНБО захистити киян від російських кредиторів метро

Укрінформ
Київський міський голова Віталій Кличко звернувся до Президента України Петра Порошенка й до Ради національної безпеки та оборони з проханням захистити киян від свавілля компанії ТОВ "Укррослізинг", через дії якої може зупинитися столичне метро.

Про це у коментарі Укрінформу заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Ілля Сагайдак.

За словами Сагайдака, у 2009 році Київрада уклала з ТОВ «Укррослізинг» договір на закупівлю 100 вагонів для столичної підземки. Згідно з цим документом метрополітен отримав за три роки 100 вагонів: 25 одиниць виробництва Крюківського вагонобудівного заводу, 33  - «Вагонмашу» і 42 - «Метровагонмашу». Проте суму лізингових платежів за вагони з 2009 по 2014 рік так і не було внесено у повному обсязі.

"На сьогодні, для виконання умов договору необхідно заплатити 463,4 млн грн.У цю суму входять предмет лізингу - 353,9 млн грн і відсотки за платежами - 109,4 млн грн", - розповів заступник глави КМДА.

Проте, зазначив Сагайдак, «з незрозумілих причин у 2009 році керівництво метро уклало додаткову угоду між метрополітеном й «Укррослізингом» на фінансові лізингові послуги(вагони метрополітену), яким змінено визначення лізингового платежу. Зокрема, до нього входять суми, скоректовані на коефіцієнт коригування, і борг на сьогодні зріс майже втричі, а це додатково - 1 млрд грн».

За словами заступника Кличка, «Київський метрополітен» звертався до Господарського суду міста Києва з позовом до ТОВ «Укррослізинг» про визнання недійсним додаткової угоди до договору про фінансові лізингові послуги. У свою чергу, правоохоронними органами було порушено відповідні кримінальні провадження, у тому числі щодо посадовців, які підписали цю додаткову угоду. «Проте рішенням Господарського суду Києва й постановами Київського апеляційного господарського суду, Вищого господарського суду України позовні вимоги, апеляційна й касаційна скарги КП «Київський метрополітен», а також апеляційна й касаційна скарги прокуратури Києва були залишені без задоволення, а кримінальне провадження щодо посадовців метрополітену закрите у зв'язку з відсутністю складу злочину», - розповів Сагайдак.

За його словами, ситуація вже стала критичною. «ТОВ «Укррослізинг» звернулося у Госпсуд Києва з вимогою у примусовому порядку стягнути з КП «Київський метрополітен» заборгованості за договором лізингу, розірвати вищезгаданий договір і витребувати майно з чужого незаконного володіння. Сума позовних вимог становить майже 2 млрд грн . При цьому 13 травня 2016 року Госпсуд Києва для забезпечення позову виніс постанову, якою заборонив «Київському метрополітену» здійснювати будь-які дії, спрямовані на використання взятих у лізинг вагонів метро», - підкреслив представник КМДА.

Він зазначив, що, за оцінками фахівців, Київським метрополітеном щодня користуються близько 1 млн осіб, а якщо вилучити 100 працюючих вагонів, то транспортна система столиці може частково зупинитися.

За словами Сагайдака, КМДА оскаржила це рішення, і Госпсуд зняв арешт з 100 вагонів метро. Проте, судова тяжба триває й міська влада й метрополітен мають намір відстоювати інтереси киян.

"Ситуацію з "Укррослізингом" контролює особисто Київський міський голова Віталій Кличко. Нещодавно він звернувся до Президента країни і до РНБО з проханням захистити киян від свавілля компанії з російським слідом, адже це питання зачіпає інтереси українського народу", - повідомив Сагайдак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-