Сучасна українська іграшка народжується у вишиванці

Сучасна українська іграшка народжується у вишиванці

Укрінформ
Моду на забавки диктує дітвора: коли у дітей цікавимось, яка іграшка гарніша, вони обирають із вишивкою
У Ніжині Чернігівської області є виробництво, подивитись на яке охоче приходять діти. У період канікул таких екскурсій там буває і до семи на день. Утім, працівників підприємства це лише радує. Адже малеча - головний законодавець моди і контролер якості їхньої продукції. Мова про ніжинську фабрику м'якої іграшки - одного з українських лідерів цієї галузі. Побувати там незадовго до Дня захисту дітей пощастило й кореспондентові Укрінформу.
ОЧІ, РУЧКИ, ЛАПИ І ХВОСТИ МАЮТЬ БУТИ НА СВОЄМУ МІСЦІ
Фабрика з дещо кумедною назвою "Копиця" була заснована 17 років тому подружжям із таким оригінальним прізвищем. Підприємці, вочевидь, розуміли його виграшність і не прогадали. Сьогодні продукцію фабрики, асортимент якої налічує до 1000 найменувань, упізнають і шанують не тільки в Україні, а й за кордоном.
Розташувалося підприємство у приміщені колишнього дитячого садка, яке пустувало і руйнувалося. Поява в ньому іграшкової фабрики повернула сюди не тільки життя, а й дітлахів. Для них, бажаних гостей, на території "Копиці" створили навіть ігровий майданчик.
Екскурсію чернігівським журналістам провела помічниця і секретар власників фабрики Лариса Павлова.
- У нас дуже багато іграшок із вишиваними елементами, - розповідає вона. - Тому що вишивка сьогодні в моді. І навіть коли ми у дітей цікавимось, яка іграшка гарніша - з фурнітурою чи вишивкою, вони кажуть, що друга. Є у нас також серія "Українські сувеніри". Ці іграшки купують дорослі, особливо коли їдуть за кордон. Наш "Гусак-українець" із цієї серії на одній з виставок посів перше місце.

Розповідаючи, пані Лариса підводить до барвистого стенду з сировиною, з якої виготовляються іграшки. Каже, що вона, в основному, закуповується на вітчизняних фабриках штучного хутра - в Києві, Одесі, Жовтих Водах Дніпропетровської області. Відтак, уся іграшка "Копиці" сертифікована й має гігієнічний висновок.
Що стосується сертифікації, це сумнівів не викликає. А от щодо виключно українських матеріалів, то тут у ході екскурсії було помічене протиріччя. Адже люди з числа організаторів прес-туру до Ніжина говорили журналістам про часті візити власниці фабрики до Китаю, звідки вона нібито привозить багато сировини. Як би там не було (може, чогось в Україні й не знайдеш), та ніжинські іграшки достойно конкурують із китайськими. Хоча б тому, що в них очі, лапки, ручки, ніжки, вуса і хвости - на своєму місці. У китайських іграшок, кажуть фахівці з досвідченим оком, ноги-лапки часто "дивляться не туди".
- На нашу іграшку не жаліються, тому що якості ми приділяємо велику увагу. І коли люди порівнюють її з китайською, перевагу віддають нашій продукції, - зазначає екскурсовод.

ПОЗИТИВНЕ ВИРОБНИЦТВО
І ось ми, нарешті, безпосередньо у виробничих цехах. Нам, відвідувачам - цікаво і весело. Адже скрізь - яскраві, ще не начинені "шкурки" тваринок і напівготові ведмедики, їжачки, собачки, мавпочки - великі й маленькі. Погляд на них поліпшує настрій і налаштовує на позитив. Усі працівники (переважно, жінки) - в медичних масках. Вони захищають органи дихання від ворсу й пилу, якого в повітрі цехів досить багато. Дивлячись на схилених над шитвом працівниць, розумієш, що робота в них нелегка.
У розкрійному цеху працює верстат з програмним управлінням. Він може за день вирізати всі деталі 100 іграшок одного виду - як із тканини, так і з хутра. На кожну нову іграшку машину перепрограмовують.
Розкроєні й посортовані деталі з'єднуються у двох цехах, де стоять звичайні побутові швейні машинки.
- Робота тут важча, ніж на швейній фабриці? - запитую в робітниці, яку звуть Ліда.
- Так. Тут дуже дрібні деталі, які треба скласти і відстрочити настільки правильно, щоб мордочка була симпатична, - ділиться особливостями роботи на підприємстві жінка.

- Скільки іграшок за день зшиваєте?
- У середньому, 10-12, залежно від складності і розміру. Велику іграшку можна шити цілий день.
- Вам подобається ваша робота?
- Так, настрій тут завжди хороший, а різноманітність іграшок не дає нудьгувати.
- Мабуть, важко таке дрібненьке шити? - запитую в іншої працівниці, яка строчить, ну, дуже маленькі детальки.
- Та ні, важко тільки новачкам, а ми вже звикли до різного.
- А що саме ви зшиваєте?
- Животик маленької собачки. Коли закінчу, її наповнять силіконом або синтепоном.
- Які іграшки вам найбільше подобається шити, які, можливо, є вашою гордістю?
- Я всі люблю шити, для мене всі - гордість, - відповідає швачка зі стажем Ліна.
В одному цеху виготовляються різні види іграшок. Сьогодні це можуть бути ведмеді, завтра - коти, післязавтра - ляльки. У день нашого відвідування фабрики в цеху одночасно шилося кілька звірят.

- Наші іграшки діляться на серії: коти, собачки, ведмеді, дитячі сумочки, крісла-гойдалки, рюкзаки, "малюки" та "велетні". "Малюки" - це іграшки розміром від 30 см, а "велетні" - до 2-х метрів. Останні ми виготовляємо тільки за індивідуальним замовленням, тому сьогодні ви їх не побачите. Загалом одна іграшка шиється від 30 хвилин до 2-х годин, - розповідає Лариса Павлова. І веде нас у цех оформлення іграшки. Тут майже все - ручна робота. Звичайною голкою з ниткою до вже зшитої на машинці й наповненої заготовки жінки пришивають фурнітуру - очі, носи, роти, вуса та іншу дрібноту. Саме в їхніх руках іграшка набуває характеру і "оживає".
- Якщо на швачку, вишивальницю, закрійницю можна навчитися в нашому ліцеї побуту, то на оформлювача - тільки у нас, - зауважує пані Лариса.
У вишивальному цеху теж працюють машини з програмним управлінням. На одних майстрині вишивають, на інших - роблять аплікації, зокрема, для рюкзачків. Робота хоч і не надто творча, але цікава. Тому що акуратність і точність виконання оздоблення значною мірою залежить від уважності робітниці.

"НЕ ЗОВСІМ ВЕДМІДЬ" ЗАМОВНИКУ СПОДОБАВСЯ

Заходимо до технологів. Саме ці дві симпатичні жінки - Ольга Лозова і Оксана Самаріна - є розробниками всіх моделей іграшок на фабриці. Пані Ольга, зокрема, працює тут від початку заснування фабрики.
- Головне - вчасно "спіймати" ідею. Якщо "спіймаєш", то далі все йде само по собі і виходить, як треба. Якщо ж образу не бачиш, тоді, звичайно, важче, бо треба щось придумувати, - ділиться вона секретами своєї творчої роботи.
Аби бути в курсі "іграшкової моди", технологи-дизайнери відслідковують новинки і тенденції галузі, постійно дивляться мультики, читають дитячі книжки. Звідти нерідко й "позичають" образи. Спочатку їх малюють олівцем, потім розбивають на окремі деталі для викройки, вирізають і шиють "пробник". Показують його керівництву, коригують, якщо треба, шиють новий варіант і лише після затвердження моделі віддають її у виробництво. Часом ідеї підказують діти, які відвідують фабрику. Тут прислухаються до їхніх побажань.
Загалом технологи за тиждень розробляють 1-2 іграшки, за місяць - щонайменше 5. Запущені у виробництво моделі постійно переглядаються. Якщо якісь із них втрачають актуальність, то швидко змінюються іншими.
Створюють на фабриці й ексклюзиви. Робота ця - непроста, адже треба зрозуміти, чого саме хоче замовник. Розповідаючи про це, Ольга Лозова показує на іграшки, рядочком виставлені на її столі.
- Їх нам замовила фабрика "Рошен", "президентське", так би мовити, замовлення. Аби розробити ці моделі, довелося "поламати" голову. Спочатку була ідея ведмедів. Та коли представники фабрики стали коригувати, говорити, що потрібна дівчинка з волоссям, то вийшов не зовсім ведмідь, але їм сподобалось. І тепер це - ведмедики "Карамелька" (дівчинка) і "Батончик" (хлопчик). Вони - ексклюзив, і більш ні для кого ми не маємо права їх виробляти", - зауважує пані Ольга.
І остання "зупинка" на фабриці - відділ технічного контролю. Його працівниця Світлана Дігтяренко - теж "старожил" підприємства з 17-річним стажем. Вона іграшку мне, перевіряє кожен шовчик, дивиться, чи вона "посміхається", чи правильно і міцно пришиті ручки-лапки, смикає фурнітуру та вуса - чи не відірвуться часом. Усе промацує швидко і вправно. Перевіривши іграшку, чіпляє на неї етикетку і пакує.
- Пані Світлано, як змінилася іграшка "Копиці" за останні роки? - запитую.
- Змінилася сировина, розширилась кольорова гамма, збільшився асортимент. Колись були, переважно, котики-собачки , а тепер є навіть "ляльковий театр" (іграшки-рукавички). У ньому - герої багатьох казок. Ці іграшки нам замовляють школи й дитсадки, іноді - батьки для своїх дітей.
Залишали ми фабрику зі світлим почуттям - ніби зазирнули в дитинство. А ще - з радістю, що десь і щось-таки в нашій країні "крутиться" і виробляється. Тим паче, що тільки наш, вітчизняний виробник знає справжні потреби й забаганки українців. Він готовий їх задовольняти, аби тільки йому дали таку можливість. Чи діждемо?
Наталія Потапчук, Чернігів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-