У Запоріжжі вшанували пам’ять поляків, що утримувалися в таборах НКВС

У Запоріжжі вшанували пам’ять поляків, що утримувалися в таборах НКВС

Укрінформ
У запорізькому парку імені Пушкіна відбулося відкриття першої черги пам’ятного знаку на честь польських військовополонених, які утримувалися в таборі №100 НКВС СРСР в 1939–1940 роках.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Кошти на його встановлення зібрала місцева польська громада. Як повідомили ініціатори встановлення пам’ятника, на початку Другої світової війни в місцевому таборі НКВС перебували близько двох тисяч поляків, які потрапили в полон після радянської окупації частини польських земель.

«Вони перебували на території нинішнього заводу «Запоріжсталь», жили в бараку. У 1939 році потрапили у полон через те, що Радянський Союз напав на Польщу 17 вересня, й тому автоматично всі, хто був мобілізований - військові і не військові, - опинилися у полоні.

Вони працювали на заводі, але утримувалися справді як у концтаборі, бо не було навіть елементарних умов гігієни, їм не дозволяли виходити. Вони перебували за колючим дротом. Та навіть піднімали повстання, бо їм не дозволяли святкувати Різдво.

Згодом їх усіх перевезли в табори на північ нинішньої Росії, на схід. Подальша доля полонених зараз досліджується істориками», – розповіла голова запорізького товариства польської культури імені Івана Павла II Анна Макушинська.

У відкритті пам'ятного знаку взяли участь Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський, представники Союзу поляків Запоріжжя «Полонія», громадські працівники, священнослужителі, представники міської та обласної влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-