У центрі Рівного викопали князівський палац

У центрі Рівного викопали князівський палац

Укрінформ
У центрі Рівного археологи знайшли залишки палацу князів Любомирських, які володіли  містом з початку XVII століття. У своєму «родовому гнізді» - мурованому замку - князі мешкали більше 200 років.

Як повідомив кореспондентові Укрінформу начальник управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому Тарас Максименко, фрагменти керамічного посуду 16-19 століття, цеглу, з якої був збудований палац, знаряддя праці та інші предмети побуту знайдено під час археологічної експертизи в рамках проекту “Відновимо замок-палац у Рівному”.

“Під час роботи археологи ставили перед собою завдання дослідити період 14 - 19 століть. Тривала археологічна експертиза замку-палацу впродовж двох тижнів. Після дослідження знайдені предмети можна буде побачити у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Згодом із них планується зробити окрему експозицію”, - зазначив  Максименко.

За його словами, ймовірно, що деякі з предметів належали родині Несвицьких, які проживали у замку ще в 15 столітті. У 18 столітті зруйнований замок князі Любомирські, які були останніми володарями будівлі, переробили на палац.

«Тому знахідки, які датуються 18 століттям, вже, ймовірно, належали Любомирським», - додає Максименко.

У свою чергу археолог Богдан Прищепа, який проводив експертизу, розповідає, що розкопки відбувалися на 15 ділянках.

“Місце для ахреологічної експертизи визначали за картами Рівного періоду 18-19 століть. Донині у місті збереглися деякі тогочасні споруди, наприклад, колишній костел, Свято-Воскресенський собор. Вони й слугували орієнтирами для археологів”, - каже Прищепа.

Він додає, що серед знахідок - цегла, яку, швидше за все, використовували в будівництві вже палацу Любомирських.

“Річ у тім, що в різні часи цегла мала інакшу форму і вагу. Та, яку ми знайшли, випалена саме у 18 столітті. Також є знахідки більш давнього періоду - кераміка 16-17 століть, а ще знаряддя праці з кременю та ліпний посуд первісної доби”, - розповідає археолог.

Нагадаємо, Станіслав Любомирський в першій половині XVIII століття вважався в Польщі найбагатшою людиною і мав у власності 31 місто і 738 сіл, 2 919 641 злотих щорічного прибутку. Саме Рівне князь вирішив зробити своєю удільною столицею. В провінційному Рівному князь зажив з широким розмахом, перетворивши місто в маленьке «королівство». Так, лише челядь Станіслава Любомирського налічувала 4 тисячі осіб, окрім того він тримав при дворі великий загін яничар.

За часів радянської влади за наказом міського керівництва, палац підірвали.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-