Прокурори не знайшли у діях Шевцова складу злочину

Прокурори не знайшли у діях Шевцова складу злочину

Укрінформ
Кримінальне провадження щодо екс-голови Вінницької обласної поліції Антона Шевцова за підозрою у державній зраді закрили за відсутністю складу злочину.

Про це у п’ятницю на спільній з СБУ прес-конференції повідомив начальник відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та Держприкордонслужби прокуратури Вінницької області Костянтин Гоздун.

"У ході досудового розслідування будь-яких фактичних даних, які б вказували на умисні дії Шевцова, вчинені на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній економічній чи інформаційній безпеці України не встановлено. Відповідно до ч.2 ст. 283 КПК України, прокурор зобов’язаний у найкоротший строк після повідомлення особі про підозру  прийняти остаточне рішення у кримінальному провадженні. Згідно з п. 2. ч.1 ст. 284 КПК України в разі встановлення відсутності в діяннях особи складу кримінального правопорушення кримінальне провадження закривається", - повідомив Гоздун.

За його словами, відповідною постановою прокуратури кримінальне провадження закрите 17 травня.

У ході досудового слідства були опитані свідки, зокрема, громадські активісти, які написали заяву до СБУ, де звинувачували Шевцова у державній зраді, журналісти, та особи, які працювали з ним у різний час, починаючи з часів Майдану.

За словами слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області Андрія Мироненка, у рамках кримінального провадження було досліджено масиви інформації, якими володіють мобільні оператори за трирічний період з приводу телефонних дзвінків Шевцова, обшукано його помешкання та службовий кабінет, перевірено гаджети. Жодна з перевірок не підтвердила вчинення Шевцовим державної зради.

Встановлено, що у вказаний період Шевцов 42 рази перетинав кордон України, у тому числі їздив на тимчасово окуповану територію Криму, де й досі мешкає його сім’я. Утім, завжди з дозволу свого керівництва.

Спікери заперечили тиск на них під час проведення досудового слідства у справі Шевцова.

Що ж стосується звинувачень у відвідуванні ним параду в окупованому Криму, спільного фото з російським боксером і депутатом Миколою Валуєвим, фото на тлі будівлі з російським прапором, а також фотографії його сина на тлі російської окупаційної техніки в Криму, то це компрометуючі дії, а не державний злочин, і вчинив їх Шевцов, не будучи посадовцем державних структур України, зазначив представник прокуратури.

Як повідомляло агентство, Шевцова, звільненого за власним бажанням з посади начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області 14 березня, вночі 17 березня Служба безпеки України затримала на кордоні з Білоруссю. У нього також знайшли квиток на авіарейс з Мінська до Москви.

18 березня Шевцову було оголошено підозру у державній зраді, відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-