У Трускавці рятують двох замучених дельфінів

У Трускавці рятують двох замучених дельфінів

Фото
Укрінформ
У дельфінарії "Оскар" міста Трускавця Львівської області ветеринари проводять лікування двох дельфінів, евакуйованих у вкрай важкому стані з міста Хмільник Вінницької області.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила керівник відділу зв'язків з громадськістю та ЗМІ Трускавецького дельфінарію "Оскар" Світлана Радишевська.

"Дельфіни – дві самички - у нас перебувають на лікуванні майже тиждень. Вони на карантині, їх привезли з Хмільника у вкрай важкому стані, вони були виснажені. Наш ветеринар провів обстеження дельфінів, взяв у них аналізи, за результатами яких було встановлено, що дельфіни мали пошкодження шкірного покриву, також у них був стрес, у однієї самички – виразка шлунка. Зараз тварини на лікуванні, їм приписаний повний курс лікування на два тижні", - сказала Радишевська.

За її словами, зараз ці два дельфіни перебувають на карантині, мешкають в іншому басейні, відокремлені від інших шести дельфінів-"господарів" Трускавецького дельфінарію, їм щодня підбирається раціон харчування.

"Підбирається раціон у зв'язку з тим, що в перший день, коли їх привезли, вони не хотіли їсти, відмовлялися від харчування, але потім дуже поступово вони почали їсти. Є, звичайно, трохи проблем з тією самкою, у якій виразка шлунка, вона не дуже хотіла їсти, але зараз її стан стабілізується. Дельфіни почали більше їсти, їм збільшують норму харчування – зараз їх вивели на раціон 6 кг на добу на кожного, а після двотижневого курсу харчування хочемо вийти на 7-8 кг добового харчування", - пояснила Радишевська.

Також вона зазначила, що зараз ці два дельфіни краще почуваються, адаптуються, починають більше довіряти трускавецьким фахівцям, потроху грати з ними, стають сміливішими і вже цікавляться своїм новим місцем проживання.

У зв'язку з тим, що дельфіни прибули недогодованими і важили дуже мало, відтак дуже важко сьогодні визначити точний вік, але фахівці вважають, що їм орієнтовно десь 5-6 років.

"Скільки триватиме курс лікування та реабілітації цих двох дельфінів із Хмільника, зараз важко визначити, поки розраховуємо на місяць", - констатувала Радишевська.

Вона підкреслила, що ветеринари розраховують на те, що самки молоді, і їх організм швидше оговтується.

"Зараз говорити про подальшу долю дельфінів складно, тому що нинішнє завдання дельфінарію "Оскар" - це тимчасовий прихисток і лікування тварин", - акцентувала Радишевська.

При цьому вона додала: "Ці тварини - не наша власність... Я знаю, що будівництво дельфінарію у Хмільнику почалося, але завершилося через брак грошей на добудову. І питання зараз у тому, куди їх забирати, тому що повинні бути дотримані умови утримання дельфінів, згідно правилам та нормам утримання морських тварин у неволі".

Радишевська розповіла, що басейн у Хмільнику, в якому вони перебували протягом 5 років, взагалі не призначений для морських тварин. Це був звичайний плавальний басейн глибиною 1,8 метра, розташованпий у санаторії, що за 5 років прийшов в аварійний стан.

Водночас у дельфінарії "Оскар" утримання тварин - на високому рівні, є глибокі басейни 4 і 6 метрів. Необхідні кошти на лікування та харчування дельфінів надходять від волонтерів, які привезли цих двох тварин з Хмільника до Трускавця і звернулися з проханням про лікування тварин.

Радишевська нагадала, що власник цих двох дельфінів із Хмільника написав заяву в поліцію про зникнення дельфінів, але в Трускавці займаються тільки лікуванням тварин і не втручаються в цей конфлікт.

Вона заявила: "Загалом, позиція дельфінарію "Оскар" - це не втручатися у цей конфлікт, нехай власник тварин і санаторію сам розбирається з волонтерами. У нас колектив переживає за тварин і ставитися до них, як до дітей".

Радишевська також акцентувала, що в цьому конфлікті мають розібратися правоохоронці та провести відповідне розслідування.

"Була інформація, що в басейні санаторію у Хмільнику було п'ять дельфінів, двох з них вивезли у Скадовськ, двох – у Трускавець, доля п'ятого дельфіна невідома. За нашою інформацією, ця тварина загинула, але наскільки це відповідає дійсності, ми не можемо знати, над цим повинні працювати правоохоронці. До того ж, директор "дельфінарію" у Хмільнику заявляв, що у нього вкрали дельфінів – самку і самця, а наші фахівці визначили, що до Трускавця привезли двох самичок. Чому така розбіжність, невідомо. Думаю, в цьому мають розібратися правоохоронні органи", - сказала працівник дельфінарію "Оскар".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-