Львів відзначає 760-річчя

Львів відзначає 760-річчя

Фото
Укрінформ
У день свого святого покровителя – Юрія-Змієборця Львів відзначає своє 760-річчя. Святкування продовжаться і протягом усіх вихідних.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Спів святкових дзвонів, який пролунав із Святоюрського собору, сповістив львів`ян про початок храмового празника та святкувань 760-річчя княжого міста. Цього року воно проходить під гаслом "760 років унікальних історій. Розкажи свою". То ж творімо історію міста разом! Святкуймо разом!",- звернувся до громади міський голова Андрій Садовий.

Ще звечора на площі Ринок кипіли "будівельні" роботи. Місцева майстерня пряників "Юрашки" звела тут будинок площею 9,6 кв. м, дах та стіни якого зроблені з цеглинок-пряників. Його внесли до національного реєстру рекордів України в категорії "Кулінарне мистецтво". Для рекордного будинку знадобилося 500 кг тіста, з нього спекли 2 355 цеглинок-пряників. Також використали 250 кг борошна, 50 кг масла, 50 кг меду та 500 яєць. Будинок на площі Ринок стоятиме ще чотири дні. У випадку дощу для нього придумали накриття.

А після солодкої події понад 400 молодих львів`ян взяли участь у флешмобі, перша частина якого відображала три епохи Львова: "Львів середньовічний", "Львів батярський", "Львів сучасний". Інша група  випустила в небо синьо-жовті кульки у вигляді серця.

У Музеї пошти відбулося спецпогашення марки, присвяченої славній даті галицької столиці. А в музеї на проспекті Свободи відкрилась виставка "Юрій Змієборець та святі воїни". Тут вперше представлені ікони 14-19 століття.

Після 17.00 старовинне місто "потонуло" у хвилях духової музики. На різних вуличних майданчиках оркестранти розповідають свої музичні історії. Зокрема, відбувся спільний концерт оркестру з міста Перг (Австрія) та львівського "Сурми Галичини", акапельний виступ гурту "Миклухо Маклай", виступ "Lemko Bluegrass Band" та інших колективів.

 

Радість святкування львів`яни розділили із братами-слов`янами. Дні хорватської культури, які розпочались у низці музеїв та галерей, включили презентацію українсько-хорватського словника, хорватської кухні, виставки хорватських фотохудожників, виступ акапельного гурту у філармонії.

А увечері усі флюгери Львова повернулися вбік міської Ратуші, у внутрішньому дворику якої розпочався відомий джазовий фестиваль під такою назвою.

Суботній ранок розпочнеться урочистими зборами в міській раді, врученням відзнак та нагород почесним мешканцям міста, а також традиційною загальноміською ходою, в якій візьме участь більше 2 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-