Українські олігархи

Українські олігархи "застовпили" землі в окупованому Криму - ЗМІ

Укрінформ
Серед перших офіційних власників землі та нерухомості в окупованому Криму опинилися компанії, пов'язані з українськими олігархами.

Про це пише російські агентство РБК, яке вивчило дані кримського Держкомреєстру, що почав видавати свідоцтва права власності на землю.

"Крім "Республіки Крим", "муніципалітетів" і російських держустанов у списку власників найбільших земель опинилися чотири українські і одна кіпрська компанії", - йдеться у публікації.

Наголошується, що всі права на землю отримані ними у 2015 році, тобто протягом року з моменту анексії Росією півострова.

"Три найбільших ділянки загальною площею 4,7 га у Сімеїзі в української компанії "Спорт-тур". На другому місці - 3,9 га в селищі Паркове в української "Інвестіо". Далі йдуть кіпрська Starvista (3,6 га в Сімеїзі) і українські "Тай-інвест" (3,4 га в Парковому) і "Укркапітал" (2,6 га у Гаспрі)", - зазначає агентство і додає, що всі ці компанії - колишні власники, які уникли "націоналізації" і підтвердили свої права на землю вже в іншій державі.

Зокрема, компанія "Спорт-тур" (зареєстрована у Києві), володіє землею на кордоні Алупки й Сімеїза, на якій знаходиться "маєток Медведчука". Компанія належить ІК "Терра-інвест", у співвласниках якої значиться Олександр Мошинський. Так само звуть адвоката, що представляє в судах інтереси екс-глави адміністрації президента Леоніда Кучми Віктора Медведчука.

"Ще 2,6 га землі у Гаспрі (Ялта) належить компанії "Укркапітал". Її очолює Дмитро Шуст, який також є директором Благодійного фонду Віктора Медведчука. Ще по одній ділянці, раніше записаній на імовірно пов'язану з Медведчуком компанії "Терра-інвест", тривають суди", - йдеться у публікації.

Повідомляється, що донецький бізнесмен Рінат Ахметов купив садибу "Новий Кучук-кой" з парком в 3,6 га у Сімеїзі: "Наразі землями садиби "Новий кучук-кой" володіє кіпрський офшор Starvista Ltd, який до того ж є єдиним зазначеним у СПАРК (Системі професійного аналізу ринків і компаній – ред.) власником української компанії "Інвестіо", що володіє ще 3,9 га у Парковому".

За даними агентства, відстоюючи збереження садиби, Ахметов неодноразово конфліктував з компанією "Тай-інвест", що володіє ділянками по сусідству і планує розгорнути на них будівництво.

"Тай-інвест" пов'язана з іншим українським бізнесменом - власником групи "Енергетичний стандарт" Костянтином Григоришиним.

Володіє землею в Криму і сім'я Азарова: "Повному тезці колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова, який зараз очолює "Комітет порятунку України", його дружині Людмилі Азаровій і їхньому синові Олексію Азарову належать шість сусідніх ділянок приблизно по 0,1 га поруч з Форосом, на мисі Чехова".

"Більшість земель у Криму перевели на офшори, але власники залишилися колишніми. Майно забрали тільки в кількох українських олігархів Ігоря Коломойського, Сергія Тарути. Інших залишили в спокої", - резюмував колишній голова громадської організації "Чистий берег. Крим" Володимир Гарначук.

Фото: ТАСС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-