У держустановах

У держустановах "накопали" корупції на 63 мільйони - активісти

Укрінформ
Сім громадських активістів у рамках спільного українсько-британського антикорупційного проекту виявили у державних установах різного типу зловживань на понад 63 млн гривень.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила антикорупційний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень, координатор проекту "Коаліція регіональних громадських організацій щодо забезпечення контролю над використанням державних фінансів" Наталія Шило.

"Ми представимо вісім розслідувань з семи регіонів України - Львів, Одеса, Херсон, Хмельницький, Харків, Івано-Франківськ та м. Сквира Київської області. Загальна сума викритих сімома активістами зловживань величезна - понад 63 млн гривень", - сказала Шило.

Вона розповіла, що розслідування активістів стосувалися тендерних процедур, виділення соціального житла обласному прокурору та судді, привласнення службовими особами земельної ділянки у центрі міста в обхід аукціону з наступною передачею під будівництво бізнес-центру або перепродажем за ринковою ціною тощо.

Шило поінформувала, що матеріали розслідувань після ретельної перевірки оприлюднюються на спеціально створеному Антикорупційному порталі громадських розслідувань МЦПД. Такі публікації дають змогу регіональним громадським активістам зробити їх надбанням широкого кола людей і отримувати фінансову підтримку для своїх розслідувань.

Директор з комунікації Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Духович у свою чергу розповів, що новий антикорупційний проект реалізується спільно з посольством Великої Британії та Комітетом з питань протидії корупції ВР.

"Метою цього проекту було спуститися на нижчий рівень і піти в регіони, де насправді відбувається 98 відсотків корупційних дій, тому що, згідно з теорією, елітарна корупція не може існувати в країні, де не існує низової або регіональної корупції", - зазначив він.

 Духович акцентував увагу на тому, що у багатьох державних, комунальних, медичних та інших установах існує дуже багато типових зловживань. За його словами, всі ці схеми з'явилися давно, але увага до них завжди була незначною, тому що українці традиційно ставилися до подібної корупції з високою толерантністю.

"Ми маємо знизити цей поріг толерантності, створити умови для людей, які справді готові працювати в цьому напрямі і робити це публічним, тому що сьогодні в Україні існує дуже великий фокус на елітарній корупції - ми все намагаємося спіймати Фірташа і ніхто не намагається спіймати головного лікаря райлікарні, і це наша головна проблема. Тому що Фірташ один, а головних лікарів райлікарень, я думаю, десь 500 є по Україні", - зазначив Духович.

Він поінформував, що посольство Великої Британії надало певні кошти, які громадські активісти змогли витратити на розслідування. "Ми створили портал, який поступово набиратиме ці розслідування, і після того, як вони отримають фахову оцінку антикорупційних органів, вони мають далі розслідуватися", - наголосив Духович. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-