На Закарпатті протестувальники заблокували кордон

На Закарпатті протестувальники заблокували кордон

Укрінформ
Станом на 15 годину середи, 9 березня, пункт пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке» на кордоні Україні та Словаччини заблокований на в’їзд та виїзд. Блокаду влаштували власники авто із закордонними номерами, акцію оголосили безстроковою.

Як повідомили організатори акції протесту кореспондентові Укрінформу, ніхто з керівництва області чи митниці до учасників акції поки не вийшов.

На КПП утворилася велетенська черга з автомобілів.

Сьогодні близько 11:00 до 150 автомобілів на словацькій, чеській та угорській реєстраціях заблокували пункт пропуску "Ужгород", де зазвичай відбувається так звана "пересічка": технічний виїзд авто із іноземною реєстрацією на 5-й день перебування в Україні.  Поштовхом до страйку став факт, що на митниці перестали приймати довідки, які свідчать про те, що автомобіль власника був на ремонті і з об'єктивних причин водії не змогли перетнути кордон строком в 5 діб. А за порушення цієї норми водіям загрожує штраф у понад 8 тисяч гривень.

"Ми розуміємо, що в цій ситуації, яка склалася, винна не Закарпатська митниця, але вони повинні діяти. Вони знають, що тут на Закарпатті ця проблема стоїть особливо гостро. Ми маємо 4 кордони, тому питання перетину для нас актуальне. Вони мають донести до свого керівництва, до столичних кабінетів, що діюче законодавство в цьому плані недосконале, від нього страждають прості люди", - зазначив учасник акції Василь Марадик.

Натомість, на митниці пояснили, що довідки з повідомленням про поломку автомобілів діють і надалі, от тільки надавати їх тепер треба не пізніше 5 діб від дня попереднього перетину кордону. Якщо її прострочать, то на водія накладатимуть штраф.

Активісти кажуть, що ця вимога нереальна і майже унеможливлює користування автомобілем з іноземною реєстрацією. Тому просять вирішити це питання, в іншому разі блокуватимуть кордон безстроково.

Як уточнили учасники акції, протест триватиме доти, доки не виконають головну вимогу: відновлять дію довідок з СТО про стан автомобіля як підтвердження відтермінування 5-денного періоду перетину кордону для автомобілів з іноземною реєстрацією.

"Ми не лише через довідки мітингуємо, а взагалі через ганебне явище "пересічки", потрібно це якось врегулювати. Наразі є три варіанти – зменшення мита і акцизу, тимчасове ввезення на платній основі або збільшення терміну транзиту до 10 днів в межах однієї митниці", – прокоментував один із організаторів блокування Павло Білецький.

Наразі протестувальники чекають на зустріч з керівництвом ОДА, аби спільно думати над вирішенням питання "пересічок" і сформувати законодавчу ініціативу. За півдня до них поки ніхто так і не вийшов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-