У Чорнобилі за рік відкриють біосферний заповідник

У Чорнобилі за рік відкриють біосферний заповідник

Укрінформ
Мінприроди планує створити в Чорнобильській зоні біосферний заповідник.

Про це під час брифінгу сказала в.о. міністра екології та природних ресурсів Ганна Вронська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Серед пріоритетів діяльності міністерства на 2016 рік є створення Чорнобильського біосферного заповідника", - сказала Вронська.

За її словами, межі зони відчуження не буде змінено - промислова зона залишиться в межах 10 км, 20 км будуть віднесені до заповідника.

"Зона відчуження як була в межах 30 км, так і залишиться. Але ми беремо європейський досвід, і крім промисловового використання зони відчуження запроваджуємо ще екологічну та природоохоронну складову", - наголосила Вронська.

Діяльність заповідника буде регулюватися законами про природоохоронний фонд та законодавством, яке регулює діяльність зони відчуження.

Наразі міністерство очікує Указу Президента про створення  заповідника.

Як зазначають в Мінприроди, переведення земель зони відчуження у заповідний статус дозволить передусім зберегти  екосистеми Полісся, стабілізувати гідрологічний режим та відновити забруднені радіонуклідами території. Крім цього, як повідомила Вронська, в подальшому на базі цього заповідника можливо створення в рамках програми ЮНЕСКО транскордонного україно-білоруського біосферного резервату загальною площею близько 500 тис. га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-