На Харківщині призупиняють виплати майже 90 тисячам переселенців

На Харківщині призупиняють виплати майже 90 тисячам переселенців

Укрінформ
Більш як 88 тисяч переселенців із Донецької і Луганської областей, які отримали притулок на Харківщині, підпали під призупинення соціальних виплат, включаючи пенсії і допомоги, у рамках внесення змін до профільного законодавства.

Про це заявив у середу на прес-конференції у Харківській облдержадміністрації директор Департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА Юрій Шпарага, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Соціальні виплати не скасовані, але припинені на час перевірки статусу переселенців і їх місця проживання за конкретною адресою. Річ у тому, що перевірка по лінії СБУ виявила по всій країні численні факти порушень у цьому плані. Є приклади, коли кошти, які надходять на банківські картки, були зняті особами, які не мали статусу переселенця або не проживали, зокрема, в Харківській області чи в цілому на території, підконтрольній Україні. Мінсоцполітики підтримало проведення такої перевірки, адже соцвиплати нараховуються адресно, це головний принцип. На Харківщині до списку з призупинення виплат потрапили 88 800 переселенців, а загалом їх зареєстровано 211 700", - зазначив Шпарага.

За його словами, створені і почали працювати комісії з перевірки даних за участі представників соціальної, міграційної служб і управлінь з праці.

"У них є дані по кожному переселенцю в електронному вигляді. Якщо людини немає за місцем проживання, складається протокол, на підставі якого довідка про соцвиплати анулюється. На сьогодні отримані негативні результати щодо зареєстрованих на Харківщині 15 тис. переселенців. З березня вони не отримуватимуть соцвиплати. Найближчим часом призупинення буде здійснено стосовно 88 тисяч громадян. Компенсація не передбачена", - підкреслив Шпарага.

Він також нагадав, що переселенці, які планують змінити місце проживання, мають за 10 днів поінформувати про це міграційну службу, аби їм нарахували соцвиплати за новою адресою: "За неправдиві дані передбачена відповідальність і повернення коштів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-