Убивство

Убивство "Бєсом" полоненого моряка розслідує 35 слідчих

Укрінформ
Розслідування за фактом катування та вбивства 30-річного моряка з-під Маріуполя, який зник у полоні російського терориста Ігора Безлера (Прізвисько "Бєс"), триває. Над розкриттям злочинів цієї категорії працює окрема група з 35 слідчих.

Про це заявив начальник ГУНП у Донецькій області В'ячеслав Аброськін, повідомляє відділ комунікації ГУНП у Донецькій області

"Територія скоєння злочину досі перебуває під контролем терористів. Враховуючи презумпцію невинуватості, вчинення злочину необхідно довести документально. Виїхати на місце, опитати свідків, які перебувають там, наразі неможливо. Але незважаючи на всі труднощі, Безлер оголошений у розшук за злочин загальнокримінального характеру - за вчинення умисного вбивства за попередньою змовою групою осіб", - повідомив Аброськін.

У Нацполіції нагадали, що 10 листопада 2015 року І.Безлеру, 1965 року народження, який уже знаходиться в розшуку за ст. 258 "Терористичний акт" Кримінального кодексу України, оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених п. 3, 12 ч. 2 ст. 115 "Умисне вбивство" Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання аж до довічного ув'язнення.

Кримінальне провадження вже нараховує три томи, проводиться колосальний обсяг роботи: поліцейські знайшли й опитали десятки людей по всій Україні, які пережили полон в окупованій Горлівці, експерти-криміналісти вивчають гігабайти відеозаписів з інтернету з допитами полонених терористами. Кожний затриманий поліцією бойовик перевіряється - чи бачив він зниклого хлопця.

Між тим невтішний батько Микола Дмитрович Кудрявцев знову і знову приходить до будівлі Головного управління Нацполіції в Донецькій області "бастувати", як він каже. "Чоловіку здається, що цим він хоч якось допомагає дізнатися про долю свого сина. 65-річний мешканець селища Урзуф упевнений, що його сина немає в живих", - повідомили в Нацполіції.

До пікетувальника вийшов заступник начальника ГУНП в Донецькій області Сергій Матвійчук. Він зазначив, що поліція підтримує чоловіка у його горі і вживає усіх необхідних слідчо-оперативних заходів для розкриття тяжкого правопорушення. 

За зверненням батька слідчим управлінням ГУНП в Донецькій області було відкрито кримінальне провадження за п. 3, 12 ч. 2 ст. 115 "Умисне вбивство" та ст. 146 "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини" Кримінального кодексу України. За кілька місяців поліцейські в результаті копіткої оперативної роботи встановили всіх, хто на той час перебував у полоні у терориста Безлера. До кожного за місцем мешкання виїжджали спецгрупи поліції. Окремо поліцейські відпрацьовують бойовиків, які "служили" у Горлівці. Встановлюються їх дані, прізвиська, проводиться велика аналітична робота.

Зазначається, що поліцейські перевіряють будь-які зачіпки. Наразі правоохоронці відпрацьовують версію дружини Миколи Дмитровича, що син живий, бо є відео, на якому є чоловік, схожий на її сина. Відеозапис з'явився після ймовірної дати загибелі чоловіка.

"Зараз проводиться фоноскопічна експертиза відео, знайденого в інтернеті, на якому, ймовірно, є полонений Кудрявцев. Якість запису погана, зовнішніх ознак недостатньо, аби точно ідентифікувати особу чоловіка, якого допитують бойовики", - повідомили в ГУНП у Донецькій області.

Нагадаємо, з початком російської агресії 30-річний моряк із селища Урзуф, батько двох дітей, не замислюючись, вступив добровольцем у батальйон "Артемівськ". Хлопець встиг прослужити близько місяця, після чого його схопили терористи.

14 липня 2014 року він повертався з дому до розташування своєї частини, куди поїхав на один день побачити рідних. Чоловік їхав рейсовим автобусом у цивільному одязі. Військова форма лежала у рюкзаку. Автобус сполученням Бердянськ-Артемівськ був зупинений терористами поблизу Горлівки, бійця взяли в полон.

Наступного дня в інтернеті з'явилося відео допиту Безлером українського військовослужбовця, в якому Микола Дмитрович упізнав сина. За своєю дитиною до лігва терористів вирушила мати. Сина вона так і не побачила, натомість жінку ледве не розстріляли.

У пошуках інформації про свого сина чоловік пізніше знайшов бійців, які перебували у полоні разом з ним. Вони розповіли про катівню, так зване "НКВС", де полонених катували та страчували. У цьому брали участь троє осіб - двоє чоловіків та жінка, яка, за попередньою інформацією, є лікарем-патологоанатомом.

"Колишні полонені розповіли, як мили кров, виносили з катівні у пакетах чоловічі кінцівки, інші частини тіла, як кидали вбитих в озеро. За їх інформацією, моєму синові просвердлили ноги та руки, зняли скальп та потім застрелили його. Щодня в "НКВС" розстрілювали 10-20 людей. Я хочу, аби Безлера притягли до відповідальності, щоб його віддали під суд, аби він відповів за сотні вбитих", - заявив невтішний батько.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-