Активісти знайшли на Київщині 6 нелегальних піщаних кар'єрів

Активісти знайшли на Київщині 6 нелегальних піщаних кар'єрів

Укрінформ
Громадські активісти виявили в Київській області шість нелегальних кар'єрів, де без жодних дозволів видобувається пісок.

Таку інформацію оприлюднив на прес-конференції в Укрінформі народний депутат Ігор Луценко.

"У Київській області виявлено шість нелегальних кар'єрів з видобутку піску. З цього приводу у МВС уже знаходиться понад 30 відкритих кримінальних проваджень, але відгуку на них немає", - сказав Луценко. 

За словами нардепа, простота і рентабельність цього бізнесу робить його дуже прибутковим.  

У свою чергу активістка ВГО "Автомайдан" Катерина Бутко зауважила, що ці кар'єри працюють давно, і про них відомо правоохоронним і контролюючим органам, однак вони "закривають очі на цей незаконний бізнес, бо отримують хабарі". Бутко повідомила, що отримання ліцензії на видобуток корисних копалин у законний спосіб коштує 800 тис. грн на 10 років. Також підприємець повинен сплатити 10% податку на прибуток. За підрахунками активістів, до бюджету не надходить щонайменше 700 тис. гривень від роботи шести кар'єрів, не рахуючи понад 4 млн, що вони мали заплатити за ліцензії. 

Окрім ухиляння від сплати податків робота нелегальних кар'єрів завдає значної шкоди довкіллю. Через роботу земснарядів утворюються ями завглибшки 25 метрів, гинуть тварини, зокрема бобри, та унікальні породи рослин, які знаходяться у Національному парку "Голосіївський", сказав представник Національного екологічного центру України Олександр Соколенко.

Активісти зауважили, що нелегальні кар'єри є проблемою не лише Київської області, а існують у всіх регіонах країни. І боротися з нею дуже важко через недосконалість законодавства. Покарання за незаконний видобуток - невеликий штраф чи умовний термін. Єдиний дієвий інструмент боротьби - це активісти і небайдужі журналісти. 

Бутко зауважила, що всі зібрані активістами матеріали були у грудні направлені до МВС, Генпрокуратури та екологічної інспекції, однак ці органи ніяк не відреагували. 

За її словами, прес-конференція є попередженням як для нелегальних підприємців, так і для правоохоронців: "У разі, якщо нелегальні кар'єри після покращення погодних умов відновлять роботу, активісти розпочнуть серію протестів". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-