Новорічний морозець: синоптики майже вгадали

Новорічний морозець: синоптики майже вгадали

Укрінформ
Новорічна погода поводиться майже за прогнозами, які робили синоптики ще на початку вересня 2015 року. Тоді нам обіцяли морози «в період переходу від старого до нового року». От тільки з цифрами трохи не вгадали.

"Зима загалом буде тепла. Після першої декади грудня чекаємо похолодання - до кінця року і початку наступного. Новий рік має бути морозний. Наприкінці грудня - до 10 січня очікуються найнижчі температури - вночі місцями від мінус 10° до мінус 15° градусів", - зазначала на вересневій прес-конференції в Укрінформі заввідділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова.

Що стосується опадів, то метеоролог обіцяла зиму сніжну, проте без великих снігопадів: незначні опади, але в окремі дні - вище 10-15 мм. "Тобто зима має бути м'яка і волога. Але не варто чекати, що зима буде рівна і ніжна. Окремі дні будуть дуже холодними і несподіваними", - сказала Мартазінова.

Наприкінці жовтня газета «Сегодня» оприлюднила прогнози від заступника начальника Укргідрометцентру Анатолія Прокопенка. Вони були значно оптимістичніші, але... не справдились. "Всі три зимові місяці будуть близькі до норми як за температурою, так і за опадами. Для грудня середня норма - мінус 2-4°, для січня та лютого - 3-5° морозу... на Новий рік - нульова температура, сніг з дощем», - запевняв Прокопенко.

Газета навела також думки «народних синоптиків». Валерій Некрасов пообіцяв помірно холодну й малосніжну зиму, яке тягтиметься до середини березня. На Новий рік він давав такі самі передбачення, як і Гідрометцентр: нуль градусів, сніг з дощем. А Леонід Горбань пророкував морози до -15°С на початку грудня, а сильний сніг - у січні та лютому.

Наразі в Укргідрометцентрі стверджують, що в січні середня місячна температура передбачається 0-4°С морозу, в Криму - до 3° тепла, що на 1-2° вище середніх значень.

Також Укргідрометцентр нагадує, що за багаторiчними даними січень - найхолодніший місяць року зі стійким сніговим покривом на переважній частині України, з частими хуртовинами, ожеледдю та туманами. Середня місячна температура повітря складає 1-6° морозу, місцями у східних, Сумській, Чернігівській, Полтавській областях та в Карпатах -7-8°С.

Абсолютний мінімум температури - 23-37° морозу, в окремих пунктах Харківської, Луганської, Дніпропетровської, Черкаської, Київської, Сумської областей та в Карпатах - 38-42° морозу.

Абсолютний максимум температури 5-14°, на Закарпатті, Прикарпатті, у південних та Дніпропетровській областях до 15-17°С.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-