Окупанти допитують кримських татар нібито за підрив ЛЕП

Окупанти допитують кримських татар нібито за підрив ЛЕП

Укрінформ
ФСБ нишпорять по родичах кримських татар у пошуках організаторів громадянської блокади Криму і викликають їх на допити.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив координатор Комітету із захисту прав кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

«До моїх батьків (тато - 82 роки, інвалід з 14 річним стажем, переніс три інсульти, говорити не може, мама - 77 років) прийшли ФСБшники, стали з'ясовувати, де перебуває їхній син Барієв Ескендер Енверович, шукають нібито, у зв'язку з вибухами електроопор в Херсонській області. Цікавилися моїми сестрами. Викликали їх на допит», - написав Барієв.

Звертаючись до «панів» ФСБшників, Барієв заявив, що «не ховається, що він публічний і відкрито заявляє про свою громадянську позицію».

У своїй заяві Барієв підкреслив, що, по-перше, до вибухів електроопор в Херсонській області ніякого відношення не має; по-друге, громадянську акцію «Товарна блокада Криму» підтримує і по-третє, - анексію Криму Російською Федерацією не визнає і вважає Крим тимчасово окупованою територією.

Правозахисник переконаний, що окупаційна влада відповість за свої діяння в Криму, зокрема, за геноцид кримських татар і вбивство Решата Аметова, Едема Асанова, Беляла Бєлялова, за безвісти зниклих Бондарця, Ващука, Черниша, Коржа, Шаймарданова, Зинединова, Джепарова, Іслямова, Апселямова, Арисланова, Костенка та інших.

Чекає окупантів відповідальність за утримання у в'язницях Чийгоза, Асанова, Дегерменджи, Костенка, Ільченка, Сенцова, Кольченка, Зейтуллаєва, Примова, Сейфуллаєва, Ваітова та інших, заявив правозахисник.

Дружину лідера Мустафи Джемілєва Сафінар також викликали на допит.

Про це Сафінар Джемілєва розповіла в коментарі Крим.Реаліі. 

«Повістку прислали з приводу опор, повалених на Херсонщині. Я зателефонувала (в управління ФСБ - ред), запитала, сказали, що на Джемілєва справу завели, що він допомагав з терактом, а я як дружина його маю свідчити про цей теракт. Я сказала, що я точно не брала участі у цій справі. Зараз адвокат готує лист, що я відмовляюся давати свідчення як родичка », - сказала вона.

За словами Сафінар Джемільової, вона мала з'явитися на допит до Сімферополя 25 листопада.

За даними кримських ЗМІ, напередодні так звана прокурор Криму Поклонська заявила, що за їх поданням «ФСБ по Республіці Крим» порушила кримінальну справу за фактом диверсії-підриву опор високовольтних ліній, що забезпечують Кримський півострів електроенергією.

Справа порушена за частиною 2 статті 281 КК РФ «Диверсія» і передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 20 років. Як заявила Поклонська, у слідства підозрюваних поки немає, але в їх число потрапляють ті, «хто виїхав з території Криму».

Як повідомляв Укрінформ, 20 листопада в Херсонській області були пошкоджені електроопори ЛЕП, постачали електроенергію на територію окупованої півострова.

Фото: Eskender.Bariiev

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-