Зброю на Донбасі до кінця так і не відвели - ОБСЄ

Зброю на Донбасі до кінця так і не відвели - ОБСЄ

Укрінформ
Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі заявляє, що не отримала від жодної зі сторін інвентаризаційних списків відведеного озброєння на Донбасі.

Про це йдеться у звіті місії за 24 листопада.

«Спостерігачі ОБСЄ продовжують проводити моніторинг відведення і переміщення важкого озброєння. Ні члени «ДНР», ні члени «ЛНР» ще не надали інвентаризаційні списки відведених важких озброєнь або інформацію про місцезнаходження визначених місць для постійного зберігання таких озброєнь у відповідності з запитом місії від 16 жовтня. Українське військове керівництво також таку інформацію ще не надало», - йдеться в повідомленні.

Спостерігачі відзначають, що незважаючи на це, вони ще раз відвідали місця, які "знаходяться за межами відповідних ліній відведення, і відомі спостерігачам як місця розміщення відведених важких озброєнь, хоча вони і не відповідають чітким критеріям, зазначеним у повідомленні від 16 жовтня".

Представники спостережної місії заявляють, що, відвідавши місця зберігання відведеного озброєння Збройних сил України, побачили 15 самохідних гаубиць, з яких було сім 152-мм гаубиць 2С3 "Акація" та вісім 122-мм 2С1 "Гвоздика".

Також місія бачила п'ятнадцять 100-мм протитанкових гармат МТ12 "Рапіра", дванадцять 122-мм ракетних систем залпового вогню БМ21 "Град", 26 120-мм мінометів 2Б11, три 82-мм міномети БМ38 і 21 гаубицю на буксирі (три 122-мм гаубиці Д30 і 18152 мм гаубиці 2А65).

В інших місцях на Донбасі за межами ліній, які пов'язані з відведенням озброєння, інструктори ОБСЄ спостерігали наявність забороненого, згідно з додатком про відвід військової техніки калібром до 100 мм, озброєння. Зокрема, в контрольованому бойовиками «ЛНР» селі Круглик на військовому полігоні було помічено 20 танків Т64.

Нагадаємо: 22 листопада Генеральний штаб заявив про виконання своїх зобов'язань щодо відведення танків і озброєння калібром менше 100 мм в Луганській і Донецькій областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-