Колочава - село десяти музеїв. Фоторепортаж

Колочава - село десяти музеїв. Фоторепортаж

Укрінформ
Село Колочава Міжгірського району Закарпаття розкинулося на території Синевирського національного парку. Засноване кріпаками-втікачами, нині це одне з найбільших сел Закарпаття.

Перша письмова згадка про нього датується 1463 роком. З Колочавою також пов’язане ім’я легендарного опришка Миколи Шугая (Сюгая), що жив тут наприкінці ХІХ - на початку ХХ століття. Чеський письменник Іван Ольбрахт, який часто приїжджав у Колочаву, 1933 року написав роман про Шугая, завдяки якому це село й досі залишається популярним у чеських туристів.

Нині у Колочаві працює музей Ольбрахта, а загалом тут аж 10 музеїв. Найстаріший з них – краєзнавчий, який розташувався у дерев'яній церкві Святого Духа, збудованій наприкінці XVІІІ століття.

Одним із найпопулярніших серед туристів є музей архітектури і побуту "Старе село", де просто неба відтворене поселення стародавньої Верховини. Він налічує близько двох десятків будинків та господарських споруд.

Експонати ознайомлюють відвідувачів із 300-річною історією побуту овчарів, шевців, лісорубів, а також дозволяють долучитися до звичних занятть колишніх місцевих жителів: навчитися робити овечий сир чи ткати на стародавньому верстаті. Також на території "Старого села" знаходиться Долина крокусів, що навесні вкривається сотнями квітів.

Не менш популярним є музей історії вузькоколійних залізниць "Колочавська вузькоколійка", що розташований на території "Старого села". Найбільша гордість музею - раритетний паротяг із десятьма вагонами, кожен із яких відтворює процес транспортування за різної влади у регіоні: чеські пасажирські вагони, радянський товарняк, угорський вагон для перевозу худоби, і звичайно ж, вагони для транспортування деревини.

Крім того, у Колочаві є музеї "Чеська школа", "Радянська школа", "Бункер Штаєра" часів УПА, музей лісорубства та плотогонства "Колочавський бокораш", угорська оборонна система часів Другої світової "Лінія Арпада" та ін.

Фото: Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-