10 років Мережі кіноклубів DOCU/CLUB: як документальне кіно змінює громади

10 років Мережі кіноклубів DOCU/CLUB: як документальне кіно змінює громади

Укрінформ
30  травня, 12:30 - пресконференція на тему: «10 років Мережі DOCU/CLUB: як документальне кіно та ініціативи кіноклубів змінюють громади України».

Організатор: ГО “Докудейз”.

Учасники: Алла Тютюнник – директорка департаменту з розвитку мереж ГО “Докудейз”; Ніна Хома – керівниця Мережі DOCU/CLUB.

Модераторка: Ольга Бабчук – журналістка, комунікаційна менеджерка Мережі DOCU/CLUB.

Питання до обговорення:

  • Як кіноклуби через документальне кіно впливають на формування громадянського суспільства? Вплив кіноклубів на громади.
  • Як мережа підтримує низові ініціативи та навчає мешканців досягати позитивних змін у громадах?
  • Перетворення кіноклубів на альтернативну мережу дистрибуції документального кіно, завдяки якій понад 40 тисяч глядачів/-ок щороку знайомляться з найкращими зразками світової та української документалістики. 

Коротко. Пресконференція присвячена історії розвитку Мережі DOCU/CLUB, що об’єднує понад 450 кіноклубів медіапросвіти з прав людини, та їхньому впливу на формування та розвиток громадянського суспільства в Україні. 

Довідково. Мережа DOCU/CLUB працює з 2014 року. Нині вона присутня у великих та маленьких містах і населених пунктах по всій Україні. Окрім показів та обговорень документальних фільмів, мережа проводить активну правопросвітницьку роботу, навчає глядачів прав людини і вмінню їх захищати. Модератори й модераторки кіноклубів стають лідерами й лідерками у громадах, гуртують людей, небайдужих до проблем у своїх громадах та готових долучатися до їхнього вирішення.

Щороку 15 керівників та модераторів кіноклубів мережі проходять навчання і втілюють адвокаційні кампанії, спрямовані на вирішення локальних проблем громади. Деякі з цих ініціатив згодом підхоплюють і реалізують громади інших міст і сіл України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 11:00  30 травня 2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Мережа DOCU/CLUB на сьогодні об’єднує понад 400 кіноклубів - директор департаменту ГО “Докудейз”

На сьогодні мережа DOCU/CLUB об’єднує понад 400 кіноклубів, з яких 46 - кіноклуби в колоніях.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказала директорка департаменту з розвитку мереж ГО “Докудейз” Алла Тютюнник.

«На сьогодні в мережі 450 кіноклубів. Цілком може бути, що в той час, коли я це говорю, надійшли ще заявки на відкриття нових кіноклубів. Кожного дня ця цифра міняється», - сказала Тютюнник.

За її словами, мережа кіноклубів за свою історію пережила два катаклізми. Один із них - ковід, «коли думали, що людям буде не до кіноклубів», але, за словами Тютюнник, «дуже швидко люди оговталися, дуже швидко навчилися проводити кіноклуби не офлайн, а онлайн, і їх стало ще більше».

«Друга така ситуація, коли ми думали, що вже не може бути відновлення мережі - це був лютий 2022 року. Частина команди опинилася в окупації, і я в тому числі. Частина команди роз’їхалася по світу, частина була в Україні, і ми шукали один одного, питали чи живі. ... Ми тільки думали, якби люди були живі, які там кіноклуби. Перший звіт ми отримали 17 березня про те, що у місті Чортків Тернопільської області відбувся показ фільму, обговорення, і людей прийшло ще більше, ніж приходило раніше. І відтоді кіноклуби почали відновлюватися», - розповіла директорка департаменту з розвитку мережі DOCU/CLUB.

Водночас, за її словами, частина кіноклубів за час повномасштабного вторгнення закрилася.

«Багато кіноклубів закрилося за цей час. Наприклад, у колоніях у нас було багато кіноклубів. І в певний час у нас їх стало дуже мало, тому що колонії переїжджали, деякі потрапили в окупацію. Але на сьогодні це теж відроджується. У нас 46 кіноклубів у колоніях, які за ці місяці встигли провести 60 подій, і 981 глядач їх побачив», - розповіла Тютюнник.

Мережа DOCU/CLUB працює з 2014 року. Нині вона присутня у великих та маленьких містах і населених пунктах по всій Україні. Окрім показів та обговорень документальних фільмів, мережа проводить активну правопросвітницьку роботу, навчає глядачів прав людини і вмінню їх захищати.

Кіноклуби DOCU/CLUB працюють у 189 центрах пробації - Тютюнник

У центрах пробації працюють 189 кіноклубів документального кіно “Докудейз”.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказала директорка департаменту з розвитку мереж ГО “Докудейз” Алла Тютюнник.

«На сьогодні у нас 189 кіноклубів у центрах пробації. Прекрасно працюють, ми проводимо навчання для модераторів цих кіноклубів», - розповіла Тютюнник.

Вона наголосила, що такої форми роботи з клієнтами пробації немає більше ніде у світі.

Тютюнник наголосила, що робота «дає прекрасні результати».

«Вже почали центри пробації працювати з кіноклубами при бібліотеках. Вони своїх порушників закону вже водять у бібліотеки, у музеї. Вони хочуть ходити в цей кіноклуб, хочуть дивитися кіно, хочуть ходити в музеї - тобто вони міняються. Це стають інші люди. Ми дуже пишаємося цим проєктом і думаємо продовжувати далі роботу», - сказала Тютюнник.

Про успіхи роботи кіноклубів розповіла і керівниця Мережі DOCU/CLUB Ніна Хома. За її словами, за 2023 рік понад 400 кіноклубів змогли залучити 39 тисяч 587 глядачів.

«І це така досить вражаюча цифра. Для порівняння з 2022-им ми мали 15 тисяч 400, а в довоєнний рік, це був наш максимум, - 55 тисяч 848 глядачів. Тобто, як бачимо, вже з цього року ми виходимо на той ритм, який був до війни. Ми бачимо великий запит у людей збиратися. Це такі підтримуючі зустрічі і роз’яснення, як документувати воєнні злочини, куди звертатися за допомогою, працюють психологи, працюють інші експерти, яких ми залучаємо», - зазначила Хома.

За її словами, у колекції кіноклубів понад 130 фільмів із різних країн.

«Ми дуже тішимося, що з кожним роком стає більше українського документального кіно. Коли ми починали, то про це було важко і мріяти. Це були якісь такі епізодичні фільми. Зараз їх досить багато, з’являються чудові короткі метри», - сказала керівниця Мережі DOCU/CLUB.

Як відомо, мережа DOCU/CLUB працює з 2014 року. Нині вона присутня у великих та маленьких містах і населених пунктах по всій Україні. Окрім показів та обговорень документальних фільмів, мережа проводить активну правопросвітницьку роботу, навчає глядачів прав людини і вмінню їх захищати. Модератори й модераторки кіноклубів стають лідерами й лідерками у громадах, гуртують людей, небайдужих до проблем у своїх громадах та готових долучатися до їхнього вирішення.

Пробація - це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних із позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-