Як зупинити колапс у галузі міжнародних автоперевезень

Як зупинити колапс у галузі міжнародних автоперевезень

Укрінформ
13 травня, 12:30 - пресконференція на тему: «Як зупинити колапс у галузі міжнародних автоперевезень».

Організатор: Асоціація міжнародних автоперевізників України (АсМАП).

До участі запрошені: представники міжнародних автоперевізників, керівництва АсМАП.

Модератор: Володимир Балін - віцепрезидент АсМАП України.

Питання до обговорення:

  • Автотранспорт – одна з життєво важливих галузей в умовах війни.
  • Гострий дефіцит водіїв-міжнародників.
  • Необхідність бронювання водіїв та працівників з обслуговування автотранспортної техніки

Чому це важливо?

Організатори заходу зазначають, щоб бронювання персоналу підприємств галузі міжнародних автомобільних перевезень  - один з головних чинників економічної безпеки держави.

Існуюча система бронювання жодним чином не враховує специфіку галузі. Зокрема, факту, що переважна кількість підприємств є малими і середніми, але надають послуги всім галузям економіки і населенню. А головне – беруть участь у забезпеченні логістики перевезень для ЗСУ.

Не менш важливими для стабільної роботи галузі є технічні спеціалісти, фахівці з перевезення небезпечних вантажів, негабаритних вантажів, які повинні мати відповідну кваліфікацію підтверджену сертифікатами тощо.

У цьому зв'язку організатори пресконференції вважають за необхідне вжити заходів для забезпечення в особливий період економіки держави, ЗСУ та населення у перевезеннях, для цього терміново ухвалити відповідне рішення про:

  • Віднесення всіх підприємств транспортної галузі до категорії критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. При цьому, такі підприємства повинні мати ліцензії на міжнародні автомобільні перевезення; підтвердження перетину державного кордону транспортними засобами підприємства у 2022 році; офіційне працевлаштування працівників.
  • Включення до переліку посад і професій, які є дефіцитними на ринку праці та критично важливими для функціонування підприємств галузі міжнародних автомобільних перевезень: водії автотранспортних засобів та робітники з обслуговування автотранспортної техніки  – 8322; інженер-механік ( механік ) - 3115; слюсар по ремонту автомобілів – 7231; електрогазозварник 7212.
  •  Перегляд квоти бронювання для посад і професій, дефіцитних на ринку праці.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Невизначеність у системі бронювання може спричинити зупинку міжнародних автоперевезень – експерт

Через недосконалі норми бронювання, а також у зв’язку із набранням чинності з 18 травня закону про мобілізацію, ринок міжнародних автоперевезень може опинитися на межі зупинки.

На цьому наголосив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників України Володимир Балін під час пресконференції в Укрінформі «Як зупинити колапс у галузі міжнародних автоперевезень».

«Останній час ми бачимо тенденцію до скорочення кількості вантажного транспорту у міжнародному напрямку. Наприклад, в е-черзі, незважаючи на сезон, зменшується кількість реєстрацій. Водії відмовляються виходити в рейси, бо бояться, що їх зупинять на пунктах пропуску, а такі випадки вже є, або, перетнувши кордон, кидають транспортні засоби, вантаж і не повертаються в Україну. Ми вважаємо, що це вже незабаром може призвести до певного колапсу не лише транспортної галузі в Україні, а й в економіці загалом. Тому ми разом з учасниками ринку звертаємося до державних органів із закликом про створення прозорої та зрозумілої системи бронювання, в нашому випадку, для водіїв-міжнародників і інших наших фахівців», - сказав Балін.

Він підкреслив, що існуюча система бронювання не враховує специфіку галузі. Зокрема, того факту, що переважна кількість підприємств є малими і середніми, в ній працюють багато ФОПів. У той час як постанова Кабінету Міністрів №76 щодо бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану не регулює питання надання броні саме для фізичних осіб підприємців.

Наразі уряд готує новий порядок бронювання. На думку учасників ринку, транспортну галузь також слід розглядати як критично важливу для існування економіки на рівні з агросектором, IT та іншими.

«Також варто визнати критично важливими і низку дефіцитних для нашого ринку професій, як-от саме водіїв з міжнародних перевезень, електрогазозварників, слюсарів-механіків – це ті фахівці, підготовка яких потребує певного часу і без кого не може функціонувати більш-менш велике автопідприємство», - зауважив представник АсМАП.

За його інформацією, станом на 6 травня до Міністерства з розвитку громад, територій та інфраструктури звернулося 18 компаній, з яких статус критично важливого отримали тільки 5. Наразі, за оцінками учасників ринку автоперевезень, бронь від мобілізації мають десь менш як 5% працівників галузі.

В Асоціації запропонували на законодавчому рівні ухвалити рішення про те, що бронюванню мають підлягати ті підприємства, які розпочали свою діяльність до 2022 року, мають ліцензії на міжнародні автоперевезення і підтверджені факти перетину державного кордону. Також всі працівники в таких компаніях мають бути офіційно працевлаштованими ще до початку повномасштабного вторгнення.

«Я не думаю, що по нашому ринку статус критичності зможуть отримати більше 10% компаній. Занадто складні критерії, яким потрібно відповідати. Але нам потрібно відшукати з державою баланс у потребах для ЗСУ, для економіки, зокрема для автомобільного транспорту, який з початку війни забезпечив величезний обсяг експортно-імпортних операцій через закриття портів», - сказав Балін.

Крім того, в АсМАП прогнозують ускладнення ситуації з 18 травня, коли набере чинності новий закон про мобілізацію.

«Наразі до нас надходить інформація, що нібито прикордонники на пунктах пропуску вже попереджають водіїв, що з 18 травня без відмітки в облікових документах вони не будуть їх випускати за кордон. На сьогодні таких вказівок немає, але ми всі розуміємо, що з 18 травня у прикордонників з'явиться право вимагати ці документи у будь-якої людини. Ми не чули про те, що держава планує вживати якихось заходів для зупинки з 18 травня міжнародних вантажних і пасажирських перевезень саме на пунктах пропуску і сподіваємося, що такою ця позиція і залишиться», - додав керівник АсПАМ.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів продовжив на місяць строки дії чинних відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним згідно з постановою уряду №76. Наразі у Верховній Раді розглядаються дві моделі можливого економічного бронювання працівників від мобілізації та військової служби.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-