Презентація проєкту «Україна-Афон 2024-2025 рр. Відродження. Відновлення»: важливість задуму та деталі реалізації

Презентація проєкту «Україна-Афон 2024-2025 рр. Відродження. Відновлення»: важливість задуму та деталі реалізації

Укрінформ
14 травня, 11:00 - презентація проєкту «Україна-Афон 2024-2025 рр. Відродження. Відновлення».

Організатори: Організаційний комітет відбудови «Чернечої Обителі Святих Архангелів (Фалакру)» на Святій Горі Афон, відповідальний бізнес, представники ПЦУ.

Учасники: Євстратій (Зоря) - митрополит Білоцерківський, речник Київської Митрополії ПЦУ; Роман Когут - протоієрей, голова Паломницького Центру ПЦУ, який з благословення Блаженнійшого Митрополита Епіфанія відповідальний за відбудову Обителі «Святих Архангелів (Фалакру)» на Святій Горі Афон; Денис Руденко - голова організаційного комітету, ініціатор збору та керівник проєкту відбудови на Афоні, власник «PPP Fund»; Олександр Гончарук -  представник бізнесу, власник ТОВ «ЕСКА Капітал»; Роман Холодов - засновник ГО «Параволан»; Андрій Охоцький - майстер-іконописець, автор мистецького проєкту «Щит Духовний».

Модераторка: Тетяна Рибка.

Чому це важливо? 

Учасники заходу представлять проєкт «Україна-Афон 2024-2025 рр. Відродження. Відновлення».

Відновлення «Чернечої Обителі Святих Архангелів (Фалакру)» на Святій Горі Афон – це  знакова подія для українства та української релігійної ідентичності. Це  спосіб відновлення історичної справедливості та відродження наразі єдиної  чернечої обителі на Святій Горі Афон, яка  пов’язана з українською церковною традицією.

Організатори зазначають, що відновлення давньої обителі на Афоні триває вже другий рік поспіль та потребує понад 800 тис. євро для завершення. У їх планах – відродити та відбудувати будинок для ветеранів війни та паломників, трапезну, молитовну кімнату, альтанку, сади з лавровими та оливними деревами, облагородити територію осередку. Кожен охочий може сьогодні увійти в історію відновлення тисячолітньої української присутності на Афоні, долучившись до проєкту.

Під час заходу учасники поділяться своїми планами та розкажуть про важливість особистої участі у проєкті, проінформують про подальші співпраці в розрізі активного розвитку та просування даного проєкту.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

До відновленої чернечої обителі на Афоні возитимуть ветеранів ЗСУ

Триває збір коштів на відновлення української чернечої обителі на Афоні, яку було передано Православній церкві України за рішенням Собору старців святого монастиря Пантократор у 2022 році. Планується, що туди возитимуть ветеранів українських Збройних сил.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили представники ПЦУ та меценати, які хочуть відновити чернечу обитель та оголосили для цього окремий великодній збір.

«Перший етап – це збір в районі 800 тис. євро на відбудову саме історичної частини. Другий етап – це розбудова українського осередку, паломницького будинку, трапезної, альтанки, молитовної кімнати, сповідальної кімнати», – розповів організатор збору бізнесмен Денис Руденко.

За його словами, в планах проєкту зібрати кошти й придбати великий автобус, передати його на баланс ПЦУ, щоб він щотижня курсував безкоштовно для воїнів-ветеранів і возив їх на Афон.

«Тобто 20-30 людей відвезли на Афон, а повернувся за іншою групою людей, а першу (групу – ред.) забрав в Україну. Таким чином, щоб воїни могли не тільки молитися поруч з монахами, не тільки попрацювати в саду, по господарству, але, прогулюючись по території Афону і проводячи певні бесіди з монахами, могли зцілюватись. Бо я це називаю між нами в команді як «санаторій для душі». Нам потрібно достукатись до своїх важливих людей. Бо вклад у відбудову – найкраще, що ми можемо залишити у вічності, для наших дітей і для наступних поколінь», – розповів Руденко.

Як наголосив митрополит ПЦУ Євстратій Зоря, зв'язок між Україною і Афоном – це зв'язок з понад тисячолітньою релігійною, культурною та історичною традицією. Однак через те, що Україна втратила свою державність, роль українців на Афоні, внески, які робили українські гетьмани та старшина, – все, що було пов'язано з нами, з нашою історією, традицією, переключалося на Росію.

«І незадовго до війни російська держава з великою помпою привезла туди свого диктатора, відзначаючи «тисячоліття російського присутності на Афоні». Те, що було пов'язано з Києвом, цілеспрямовано поширювалося як щось, пов'язане з Росією. За підтримки російсько-імперського уряду Пантелеймонівський монастир, який історично був пов'язаний з Україною, був перетворений на потужний імперський осередок поширення ідей «русского мира» ще тоді. Зараз українська присутність – у стані відродження. І тому так необхідно мати на святій горі Афон місце, яке люди української церковної культури, української церковної традиції, української мови в спілкуванні, житті і молитві можуть назвати своїм рідним місцем», – зазначив Зоря.

За його словами, українська присутність на святій горі Афон – це «відродження історичної пам'яті, місця, куди паломники з України, духовні, світські, можуть прибути і відчути себе вдома і одночасно і в цій духовній традиції».

Єпископ подякував всім, хто долучається до відродження української обителі, заявивши що ПЦУ підтримує проєкт та благословляє зусилля з його відновлення, а також усім тим, хто усвідомлює, наскільки важливою є духовна складова нашої боротьби з «русским миром».

На пресконференції були також представлені роботи її учасника, майстра-іконописця, автора мистецького проєкту «Щит духовний» Ігоря Охоцького. Зокрема, на заході були представлені ікони, зроблені на прострілених пластинах бронежилета (вони продаватимуться на аукціонах), та два ключі з лімітованої серії, які виготовляють індивідуально для кожної людини з унікальним номером кількістю всього 991 ключ – на честь першої згадки святої обителі в літописах (це 991 рік).

Унікальну серію «Духовного ключа миру», яка виготовлена в Києві, доставили спеціально на Афон до Келії святих архангелів та вручать Верховному головнокомандувачу Володимиру Зеленському з номером на честь його дня народження (251), першій леді Олені Зеленській задля допомоги їй у гуманітарній місії миру – також з номером в честь дня її народження (602), а під номером 248 виготовлено державний «Ключ миру» – на честь Дня Незалежності України. Перший ключ під номером 001 сьогодні ж владика Євстратій вручить митрополиту ПЦУ Епіфанію у Михайлівському золотоверхому монастирі.

Як повідомлялося, заснування переданої ПЦУ чернечої обителі датується 991 роком, і остання її реконструкція була в 16-му ст., тож Україна її отримала у зруйнованому стані.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-