Перешкоди та виклики у роботі цивільних і бойових медиків в умовах війни

Перешкоди та виклики у роботі цивільних і бойових медиків в умовах війни

Укрінформ
10 травня, 14:00 - круглий стіл на тему: «Перешкоди та виклики у роботі цивільних і бойових медиків в умовах війни».

Організатор: ГО «Медичний рух «Будь як Ніна».

Учасники: Оксана Слободяна - голова ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», дитяча медсестра; Ніна Бондар - засновниця ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», медсестра; Олексій Чуприна - секретар ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», лікар-хірург; Антоніна Шацило - активістка ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», медикиня; Руслана Мазуренок - активістка ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», медсестра; Марія Труфен - активістка ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», волонтерка; Ірина Приходько - доброволець-парамедик медичного батальйону «Госпітальєри», лікар-невролог; Ілля Городчиков - командир Кейсеваку, бойовий парамедик; Віталій Дудін - експерт з питань захисту трудових прав, правозахисник; Світлана Сидоренко - активістка ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», медсестра; Оксана Данілова - активістка ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», медсестра в ЗДО; Тетяна Гнатів - активістка ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», медсестра в ліцеї; Надія Нагірна - активістка ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», медсестра в гімназії; Світлана Плитин - активістка ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», медсестра в гімназії; Юлія Шуригіна - активістка ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», медсестра в гімназії; Віктор Сердюк - президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів; Jozwiak Ignacy Jan - польський активіст, експерт з питань захисту трудових прав.

Модераторка: Юлія Ліпіч-Кочірка.

Коротко. Учасники заходу обговорять проблеми у роботі бойових і цивільних медиків та шляхи їх вирішення. Зокрема, йтиметься про незадовільну матеріальну та моральну оцінку праці, надмірне навантаження на робочих місцях, стан медичної освіти та застарілу систему підвищення кваліфікації, проблеми медпрацівників в закладах освіти.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 13:45  10 травня 2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Важливо визначити статус бойового медика в умовах війни — громадська активістка

Статус бойових медиків не визначено українським законодавством, вони нині є соціально незахищеними. Також відсутня нормативна база щодо притягнення за воєнні злочини проти бойових медиків.

На цьому наголосила активістка ГО «Медичний рух «Будь як Ніна», медсестра Руслана Мазуренок під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Перешкоди та виклики у роботі цивільних і бойових медиків в умовах війни».

Визначити статус та надати соціальні гарантії бойовим медикам особливо важливо в умовах війни, вважає Мазуренок.

«Сьогодні законодавство не захищає бойового або польового медика в соціальному плані. Статус, права, обов’язки бойового медика не визначені жодним нормативним документом, чинність якого розповсюджувалася б на всі ЗСУ. Визначити статус бойового медика дуже важливо в умовах війни. Статус бойового медика як представника медичного персоналу навряд чи врятує його під час бою. Але коли він потрапляє в полон і в нього є встановлене Женевською конвенцією посвідчення медичного персоналу — на нього розповсюджується особливий захист, адже утримувати таких військовослужбовців заборонено міжнародним правом», - пояснила активістка.

Вона також зазначила, що невизначений статус бойових медиків ускладнює притягнення до відповідальності агресора за воєнні злочини проти медичного персоналу.

«Наразі Росія не дотримується жодних норм, законів і звичаїв війни та утримує медиків у полоні, але документування й розслідування воєнних злочинів триває і настане час, коли злочинці постануть перед судом, зокрема, за злочини проти медичного персоналу. І тоді відсутність в Україні нормативної регламентації статусу бойового медика ускладнить або унеможливить притягнення злочинців до відповідальності», - наголосила Мазуренок.

У ГО «Медичний рух «Будь як Ніна» нагадали, що «бойовий медик» відрізняється від «військового лікаря». Військовий лікар має військове звання та вищу медичну освіту, може надавати медичну допомогу, не беручи участі в бойових діях. Тоді як бойовий медик відповідає за надання невідкладної медичної допомоги на місці поранення в умовах бойового середовища, первинну допомогу та евакуацію з місця поранення. Бойовими медиками можуть бути як жінки, так і чоловіки, з медичною освітою та без неї, що пройшли відповідну фахову підготовку. Військово-облікові спеціальності, що стосуються тактичної медицини, офіційно з'явилися у 2017 році, коли спеціальність «бойовий медик» було офіційно визнано наказом Міноборони України.

ГО «Будь як Ніна» – це громадський рух українських медсестер та медичних працівників, який створено у 2019 році після того, як київська медсестра Ніна Козловська у своєму профілі у Facebook розповіла про тяжкі умови, в яких змушені працювати медсестри в Україні.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-