Роль українських медіа в протидії дезінформації та інформаційним маніпуляціям під час війни

Роль українських медіа в протидії дезінформації та інформаційним маніпуляціям під час війни

Укрінформ
22 квітня, 11:00 - круглий стіл на тему: «Роль українських медіа в протидії дезінформації та інформаційним маніпуляціям під час війни».

Організатори: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та освітня платформа ГО «Центр медіареформи» – StopFake.

Учасники: Ольга Герасим’юк - голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Микита Потураєв - народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики; Андрій Юсов - речник Головного управління розвідки Міністерства оборони України; Олександр Мельниченко - представник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ; Андрій Коваленко - керівник Центру протидії дезінформації РНБО; Оксана Полулях - експертка з перевірки фактів StopFake – освітньої платформи  ГО «Центр медіареформи»; Ігор Соловей - керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики України; Олександр Бурмагін - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Андрій Качур - представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України; Максим Онопрієнко - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Тетяна Руденко - членкиня Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Олена Ніцко - відповідальна секретарка, членкиня Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Андрій Качур - представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України; Сергій Демедюк - представник Ради національної безпеки і оборони України; Маріна Ткачук - керівниця управління контролю, аналізу та стратегічного розвитку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Модератор: Олександр Бурмагін - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Чому це важливо? 

В інформаційній війні на нинішній гарячій фазі спостерігається тенденція до активного збільшення числа маніпулятивних матеріалів, напівправди, підміни та фальшування фактів, інформування з сумнівних джерел та інших явищ, які протиставлені якісному інформуванню суспільства в воєнний час – і це варте обговорення в колі медійників, фактчекерів, фахівців з виявлення дезінформації та фейків.

Додаткова інформація за тел.: (044) 234-97-99, (097) 149-82-66.

Через обмежену кількість місць організатори не можуть забезпечити присутність усіх охочих офлайн. Вхід у приміщення будуть можливі тільки для попередньо зареєстрованих медіа. Для участі онлайн – лінк на Zoom організатори надішлють зареєстрованим учасникам напередодні події.

Зареєструватися для участі в події можна до 13:00 19 квітня, написавши на електронну адресу сектору роботи з громадськими об’єднаннями, органами співрегулювання та суспільним мовником Національної ради: sectornru@nrada.gov.ua.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація: медіа, які мають бажання висвітлити круглий стіл, просимо акредитуватися у відділі комунікацій та зв’язків з медіа за телефоном (044) 278 75 75, (099) 308 01 02 або через електронну пошту presstvr@nrada.gov.ua до 18.00 19 березня.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Медіасередовище має бути відповідальним перед суспільством - голова Нацради

Медіаспільнота має усвідомлювати відповідальність перед суспільством.

На цьому наголосила голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк під час круглого столу в Укрінформі.

«Якщо інформація - бізнес, то під час війни він має бути відповідальним перед суспільством», - заявила вона.

Голова Нацради зауважила, що зараз спостерігається тенденція до збільшення в інформаційному просторі кількості маніпулятивних матеріалів, напівправди, поширення фейків та дезінформації, які протиставлені якісному інформуванню суспільства у воєнний час.

За словами Герасим'юк, Росія проводить інформкампанії, метою яких є «посилення зневіри українців у перемозі та наше роз'єднання».

Своєю чергою представник Ради національної безпеки і оборони Сергій Демедюк заявив, що «метою держави-агресора є психологічний вплив на військово-політичне керівництво країн-союзниць України».

На його переконання, «необхідно змінювати підходи до подачі інформації населенню, щоб повернути довіру до офіційних джерел інформації».

Речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов звернув увагу на інтенсифікацію за останній період часу російських інформаційних атак, ціллю яких були західна та українська аудиторія.

«Росія намагається посилити страх та зневіру серед українців, зокрема у темах мобілізації та легітимності політичної української влади», - зазначив він.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв звернув увагу на проблему анонімності джерел інформації. «Анонімність не має нічого спільного із свободою слова, бо вона передбачає особисту відповідальність за те, що ти говориш», - наголосив депутат.

Своєю чергою керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко зауважив, що російська дезінформаційна мережа активно використовує соцмережу TikTok як майданчик для просування своїх наративів.

«Я переконаний у тому, що український контент має бути присутній у всіх соціальних мережах та нести правду користувачам», - заявив він.

Як повідомлялося, за час повномасштабної війни працівники Департаменту кіберполіції Нацполіції України припинили діяльність понад 15 осередків fake news.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-