Проєкт «Реінтеграція ветеранів: Слобожанщина»: набутий досвід та висновки

Проєкт «Реінтеграція ветеранів: Слобожанщина»: набутий досвід та висновки

Укрінформ
19 квітня, 14:00 - пресконференція на тему: «Підтримка ветеранів та членів їх родин – проєкт «Реінтеграція ветеранів: Слобожанщина». Набутий досвід та висновки».

Організатор: ГО «Спілка ветеранів АТО».

Учасники: Юрій Даніленко - голова Ради ГО «Спілка ветеранів АТО»; Владислав Якименко - начальник штабу ГО «Спілка ветеранів АТО»; Марія Нігматова - менеджер з комунікацій ГО «Спілка ветеранів АТО».

Чому це важливо? 

ГО «Спілка ветеранів АТО» відчуває на собі важливість та невідкладність питань соціальної реінтеграції ветеранів та їх сімей в українське суспільство. З цієї причини представники організації ініціювали реалізацією проєкту «Реінтеграція ветеранів: Слобожанщина». В рамках проєкту по всій Україні були реалізовані програми онлайн-консультацій з юридичних, психологічних, медичних та соціальних питань.

Безпосередньо на Слобожанщині відбувалися заходи з фізичної та психологічної реабілітації, юристи та адвокати надавали консультації ветеранам та членам їх родин. Також була налагоджена ефективна співпраця з представниками місцевих ОТГ, державних установ для захисту прав ветеранів та членів їх родин.  Мета громадської організації – створити найбільш сприятливі умови для реінтеграції ветеранів та їх родин до цивільного життя.

В результаті аналізу проєктної діяльності та опрацювання звернень ветеранів були зроблені висновки щодо необхідності відповідних законодавчих ініціатив. Пропозиції від ветеранської спільноти були вже подані на опрацювання робочої групи з розробки ЗУ «Про основні засади ветеранської політики в Україні». Детальніше про них розкажуть представники ГО «Спілка ветеранів АТО».

Проєкт «Реінтеграція ветеранів: Слобожанщина» було реалізовано за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Питання до обговорення: 

  • З якими проблемами зараз найчастіше зіштовхуються ветерани та члени їх родин під час повернення до мирного життя?
  • Наскільки велика проблематика в сфері оформлення відповідних документів, виплат та отримання правового статусу, характерні питання у цій сфері?
  • Які результати програми фізичної реабілітації для ветеранів? Які проблеми у відновленні фізичного здоров'я можуть виникати після повернення з військової служби?
  • Проблематика у сфері лікування та медичного обслуговування ветеранів – загрози та наслідки. Законодавчі ініціативи у ветеранській сфері в Україні.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Фахівці проєкту «Реінтеграція ветеранів: Слобожанщина» охопили підтримкою тисячу людей

Фахівці проєкту «Реінтеграція ветеранів: Слобожанщина» надали допомогу тисячі ветеранів, їх родичам, а також рідним полеглих захисників.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповіли представники громадської організації «Спілка ветеранів АТО» (Харків), які п’ять місяців реалізовували проєкт.

“За час проєкту вдалося проконсультувати близько тисячі ветеранів чи членів їх сімей. Більшість питань відомі нам ще з часів АТО і, на жаль, вони залишаються актуальними”, - сказав начальник штабу організації Владислав Якименко.

Відбувалися онлайн-консультацій з юридичних, психологічних, медичних та соціальних питань для людей з різних областей, у Харкові фахівці працювали онлайн.

Як зазначила менеджер з комунікацій ГО Марія Нігматова, 134 ветерани чи члени їх родин отримали індивідуальні консультації.

“Ми проводили також і групові консультації з сім'ями військовослужбовців, з демобілізованими військовослужбовцями, щоб навчити їх методикам самотерапії, самореабілітації”, - зазначила Нігматова.

За її словами, команда проєкту побувала майже в усіх громадах Харківської області, де консультували з юридичних питань родини загиблих військовослужбовців. Офлайн і онлайн адвокати та юристи надали допомогу 745 ветеранам, родинам військових і полеглих захисників. З соціальних питань проконсультували 260 людей.

Завдяки проєкту 86 ветеранів пройшли курс фізичної реабілітації після поранень і ампутацій.

“З 2014 року я ще не бачив жодного випадку, щоб війна комусь додала здоров’я. Незважаючи на вік, у якому ветеран повернувся додому, вади здоров’я в нього вже є”, - наголосив голова ради ГО, лікар за фахом Юрій Даніленко.

На початку 2022 року на Харківщині було близько 28 тис. ветеранів. За прогнозами організації, на час завершення війни ця цифра зросте втричі.

Проєкт «Реінтеграція ветеранів: Слобожанщина» реалізували за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-