Виявлення та аналіз російських інформаційних загроз на тему корупції в українському медіапросторі

Виявлення та аналіз російських інформаційних загроз на тему корупції в українському медіапросторі

Укрінформ
16 квітня, 15:00 - презентація дослідження «Виявлення та аналіз російських інформаційних загроз на тему корупції в українському медіапросторі».

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Спікери: Ганна Красноступ - директор департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики України; Максим Майоров - експерт Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Павло Бульдович - керівник відділу координації державної інформаційної політики із запобігання корупції НАЗК; Федір Кудрін -  аналітик Osavul.

Теми до обговорення:

  • Які методи та стратегії використовує Росія  для поширення інформаційних загроз на тему корупції в Україні?
  • Роль соціальних мереж, медіа та інших інформаційних платформ у поширенні російських інформаційних загроз про корупцію в Україні?
  • Які наслідки має ця інформаційна кампанія для українського суспільства та його відносин з іншими країнами?
  • Як можна протистояти російським інформаційним загрозам на тему корупції в Україні? Які інструменти та стратегії можуть бути ефективними?

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували дослідження щодо використання Росією теми корупції для дискредитації України

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спільно з аналітичною компанією Osavul презентували дослідження «Виявлення та аналіз російських інформаційних загроз на тему корупції в українському медіапросторі».

Презентація відбулася в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Це благодатна тема для російських інформаційних операцій, тому що маніпулюючи, спекулюючи, паразитуючи на тему корупції, страху корупції і відрази до корупції, можна розколювати українське суспільство, можна підривати його віру в державні інституції і таким чином послаблювати Україну в цьому протистоянні російській агресії", - сказав експерт Центру інформбезпеки Максим Майоров.

Експерти проаналізували понад 130 тисяч повідомлень в українському сегменті інтернету та соцмережах у період з 1 липня по 31 грудня 2023 року і виявили 86 значущих інформаційних інцидентів, що мають ознаки інформаційної операції.

Серед джерел, які писали про корупцію в Україні, було виявлено 418 ресурсів, які раніше вже були задіяні в інформаційних операціях, а також 462 джерела, афілійованих із Росією. Крім цього, програмне забезпечення Osavul виявило 223 джерела-бота.

"Працюючи з різними інформаційними кампаніями і раніше, і протягом цього дослідження, ми фіксували джерела, які поводять себе неавтентично. Вони або мають неадекватну кількість переглядів і підписників відносно кількості реакцій... Або це джерела, які поширюють схожий пропагандистський контент. Також це величезні мережі російських джерел, які позиціонують себе як українські", - зазначив аналітик Osavul Федір Кудрін.

За результатами аналізу було встановлено 7 основних наративів, які просувались. Серед них - про "тотальну корумпованість" України; що Президент "пов'язаний із корупцією"; заклики до повалення влади через її корумпованість тощо.

За висновком аналітиків, для створення загрозливих інцидентів та їх просування були використані 8 тактик. Ідеться, зокрема, про використання джерел, що видають себе за українські; скоординоване поширення ідентичних або подібних постів та коментарів у соцмережах; поширення фейків; культивування теорій змови; перекручування початкової інформації; використання маніпулятивних і узагальнюючих формулювань; посилання на заяви третіх осіб для надання твердженням авторитетності; подання фактів боротьби із корупцією як свідчення її високого рівня.

Директор Департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики Ганна Красноступ зауважила, що за останніми досліженнями громадської думки, найбільшою проблемою після війни та існування РФ українці вважають корупцію.

"Ворог знає про це, і ми не можемо його недооцінювати. І саме з цим, на жаль, пов'язані їх інформаційно-психологічні операціїї. Перекручуються будь-які здобутки наших антикорупційних органів", - констатувала вона.

Представниця МКП підкреслила, що держава продовжує боротися з корупцією, попри операції російської пропаганди.

Своєю чергою керівник відділу координації державної інформаційної політики із запобігання корупції НАЗК Павло Бульдович зауважив, що тема корупції має потужний деконсолідуючий потенціал, і саме тому російська пропаганда так активно її експлуатує.

"Корупція, в тому числі через поширення наративів про безперспективність боротьби з нею, породжує і посилює суспільну втому і зневіру. Ворог цим досягає двох ключових цілей - демотивація і деконсолідація суспільства, що в умовах цього історичного моменту є вкрай загрозливим. Тому нам важливо об'єднувати зусилля всіх інституцій, змінювати цей дискурс", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, заступниця виконавчого директора ГО «Вокс Україна», керівниця VoxCheck Світлана Сліпченко підкреслила, що наратив російської пропаганди із дискредитацією української влади, зокрема щодо корупції в Україні, стає достатньо стабільним і стратегічним для РФ і має на меті обмежити допомогу для України.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-