Ворожі обстріли та атака безпілотників на ЗАЕС: наслідки та загрози

Ворожі обстріли та атака безпілотників на ЗАЕС: наслідки та загрози

Укрінформ
11 квітня, 13:00 - брифінг на тему: "Ворожі обстріли та атака безпілотників на ЗАЕС: наслідки та загрози".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Григорій Плачков -  очільник Державної інспекції ядерного регулювання 2017-2021 (онлайн).

Чому це цікаво?

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 9 квітня повідомило про атаку безпілотників на навчальний центр окупованої росіянами Запорізької атомної станції (ЗАЕС), розміщений на її майданчику. 

Крім того, напередодні, 7 квітня, на території захопленої окупантами Запорізької атомної електростанції здетонував дрон.

Варто також додати, що 4 квітня через обстріли російських військових тимчасово окупована ЗАЕС вкотре залишилася лише на одній лінії живлення.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Атакою на ЗАЕС росіяни можуть відволікати увагу від ударів по українських ТЕС - експерт

Атака безпілотниками на Запорізьку атомну електростанцію може бути операцією по відволіканню уваги міжнародної спільноти від російських атак на українські теплоелектростанції.

Таку оцінку висловив ексочільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Щодо атаки дронів, вважаю, що це така спецоперація від рф, щоб відволікти увагу від тих злочинів, які Росія чинить зараз із нашою тепловою генерацією. Вони скликають Раду директорів МАГАТЕ, будуть намагатися перекласти відповідальність за негаразди на ЗАЕС на нашу державу", - сказав Плачков.

Він зазначив, що п'ять енергоблоків ЗАЕС нині перебувають у стані "холодний зупин", один - у стані "гарячий зупин".

Експерт також наголосив, що з боку України зараз немає регулюючого та управлінського контролю за станцією, й інформація про стан справ на об'єкті надходить із повідомлень МАГАТЕ.

"На мій погляд, вони (місія МАГАТЕ - ред.) є більш-менш стримуючим фактором, щоб росіяни не наробили більшої шкоди на ЗАЕС. Але проблем там вистачає - і з охолодженням, і з нормальною роботою самої станції, і з персоналом, над яким знущаються", - сказав Плачков.

Водночас, у МАГАТЕ досі працює велика кількість росіян - зокрема, один із громадян Росії є заступником гендиректора організації.

Як повідомлялося, МАГАТЕ поінформувало, що в неділю, 7 квітня, на окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які уразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблоку та військовий автомобіль.

Присутні на станції експерти МАГАТЕ не виявили жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки.

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов заявив, що Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій ЗАЕС, а імітаційні удари РФ по території станції є постійною практикою окупантів.

У МЗС України заявили, що єдиним джерелом загроз для ЗАЕС були і залишаються протиправні і злочинні дії російських загарбників. У відомстві наголосили, що ЗАЕС має бути повернута під контроль її законного власника, України, а Росія має понести відповідальність за всі скоєні злочини.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель після дронової атаки на Запорізьку атомну електростанцію заявив, що війська РФ повинні залишити територію ЗАЕС.

Росіяни можуть зробити ЗАЕС непридатною до роботи - експерт

Одним із планів росіян щодо Запорізької атомної електростанції може бути приведення її у непридатний для роботи стан.

Таку думку висловив ексочільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков у відповідь на питання Укрінформу під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Думаю, в них одна з ідей - це зробити так, що або ми цю станцію будемо дуже довго ремонтувати, або не зможемо повернути її до комерційної експлуатації", - сказав Плачков.

Експерт зауважив, що без Каховського водосховища буде важко відновити роботу атомної електростанції, адже їй не буде вистачати води для охолодження й виробітку електрики.

Як повідомлялося, ЗАЕС перебуває в окупації з 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної та радіаційної безпеки, мінуючи територію станції, не допускаючи до роботи кваліфікований персонал та перебиваючи лінії живлення АЕС від енергосистеми України.

Із вересня 2022 року на станції постійно перебуває місія МАГАТЕ, однак росіяни не дають експертам агентства повний доступ до всіх зон ЗАЕС.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-