Примусова паспортизація РФ в Україні 2000-2024 роки. Презентація аналітичного дослідження

Примусова паспортизація РФ в Україні 2000-2024 роки. Презентація аналітичного дослідження

Укрінформ
10 квітня, 13:00 - пресконференція на тему: «Примусова паспортизація РФ в Україні  2000-2024 роки».

Організатори: ГО «Східна правозахисна група», ГО «Інститут стратегічних досліджень та безпеки».

Учасники: Віра Ястребова - директор ГО «Східна правозахисна группа», адвокат, модератор; Павло Лисянський - директор «Інституту стратегічних досліджень та безпеки», правозахисник; Максим Бутченко - заступник директора «Інституту стратегічних досліджень та безпеки», журналіст;  Петро Оліщук - політолог.

Чому це важливо? 

За три роки до початку у 2022 році військового вторгнення РФ в Україну, окупаційні адміністрації РФ у Луганській та Донецькій областях почали масштабну роздачу паспортів РФ для місцевих мешканців. Перед початком військового вторгнення політики РФ заявляли, що Кремлю потрібно захистити громадян РФ, які мешкають у Луганській та Донецькій областях. Аналітики та дослідники ГО «Східна правозахисна група» та ГО «Інститут стратегічних досліджень та безпеки» проаналізували дії диктаторського режиму Кремля у запровадженні паспортизації для громадян України у період з 2000 по 2024 роки.

Дослідники вважають, що примусова паспортизація РФ – це один з елементів гібридної війни РФ, та невід'ємна частина підготовчих дій перед військовим вторгненням РФ в Україну. Аналітичне дослідження щодо висвітлення паспортизації РФ, буде направлено в Міжнародний кримінальний суд.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Наразі на ТОТ чинні паспорти РФ мають не більше 1,5 млн громадян - правозахисниця

На тимчасово окупованих територіях України наразі приблизно 1,5 мільйона громадян мають чинні російські паспорти.

Про це під час презентації в Укрінформі аналітичного звіту на тему «Паспортизація РФ в Україні» заявила директор ГО «Східна правозахисна група», адвокат Віра Ястребова.

«Незважаючи на використання різних громадських об'єднань (проросійських — ред.) в окупації, незважаючи на лобістів політсил РФ по просуванню паспортизації українців, на сьогоднішній день на ТОТ України є не більше ніж 1,5 млн паспортизованих осіб», - заявила Ястребова.

Відповідаючи на питання Укрінформу, вона пояснила, що до повномасштабної війни з РФ, а саме — станом на 2019 рік, РФ, видавала паспорти громадянам так званих «ЛНР» і «ДНР», але не ставила код органу, який видавав цей паспорт, і не ставила відмітку про прописку.

«Тобто, це був такий більш декларативний паспорт - для певних цілей кремлівського режиму, для того, щоб заявити про міфічну кількість паспортизованих. І РФ після повномасштабного вторгнення стикнулася з тим, що ті паспорти, що видавалися раніше, підлягали заміні з урахуванням нових обставин, з тим, що необхідно було привести їх у відповідність», - зазначила правозахсниця.

Заступник директора Інституту стратегічних досліджень та безпеки Максим Бутченко сказав, що росіяни анулювали ті паспорти, які були видані людям до повномасштабного вторгнення. За його словами, вони мали провести нову паспортизацію населення з урахуванням цих відміток - коду і прописки.

Відповідаючи на питання про паспорти, видані на ТОТ після початку повномасштабної війни з РФ, директор ГО «Східна правозахисна група» пояснила, що цифра у 1,5 мільйона російських паспортів, які є на ТОТ — це ті, що є там наразі чинними.

«Тобто ті паспорти, які були (видані - ред.) до повномасштабного (вторгнення — ред.), вони нечинні у так званому російському законодавстві. Тому коли ми говоримо про те, що вони не виконали план (по паспортизації українців на ТОТ — ред.) — то мова йде про те, що вони не виконали план по оновленню цих паспортів. У людей залишилися (ці документи — ред.) старого зразка, але вони недійсні», - зазначив Бутченко.

Ястребова поінформувала, що кількість людей з паспортами РФ, незважаючи на заходи всілякого примушення громадян до паспортизації на ТОТ, зменшується.

«Це відбувається з низки причин, однією з яких є дуже велика смертність на ТОТ України. І ті люди, які у 2019-му, до повномасштабного вторгнення, отримували ці паспорти, вони або виїхали з окупації, або, на жаль, померли», - сказала вона.

За її словами, весь репресивний тиск Кремля не дає бажаних для нього результатів.

«І черговим підтвердженням цього може слугувати той факт, що на квазівиборах президента РФ ЦВК Росії дозволило в окупації використовувати документи українського зразка», - заявила правозахисниця.

Цей звіт охоплює період 2000-2024 років. Він ґрунтується на дослідженнях, які проводилися у 2024 році. У подальшому цей документ разом із супровідними документами буде направлено до МКС.

Як повідомляв Укрінформ, у Центрі національного спротиву поінформували, що влада РФ змушує отримувати паспорти навіть тих українців, які опинились на території РФ, у тому числі – не за власною волею.

Бутченко: Паспорти РФ видавалися українцям ще із 1990-х років, але це робилося приховано

Українцям росіяни роздавали паспорти ще із 1990-х років, але це раніше робилося приховано.

Про це під час пресконференції в Укрінформі заявив заступник директора Інституту стратегічних досліджень та безпеки Максим Бутченко.

«Ми звернули увагу на те, що відбувалося на початку 1990-х років на теренах України, у Криму, який вже був у складі незалежної української держави. І коли ми проводили цей аналіз, з'ясувалося, що... на початку 1990-х російські паспорти видавалися у Криму, про це є відповідні дані. Навіть так звана омбудсмен РФ Москалькова визнала це кілька років тому», - сказав він.

Бутченко зазначив, що коли вже відбулася російська анексія Криму, омбудсменка РФ Тетяна Москалькова звернула увагу на те, що деякі (російські — ред.) паспорти були анульовані.

«І виявилося, що вони були анульовані, бо були видані на початку 1990-х нібито по неправильній формі тощо. Це був Крим, і він юридично відносився та відноситься до України. Тобто, вони вже видавали там паспорти (українцям — ред.) », - поінформував представник Інституту стратегічних досліджень та безпеки.

За його словами, після того, як у Криму було відкрито російське консульство, люди, які жили на території півострова, також отримували російські паспорти.

«Загалом у нас є доволі великий аналіз законопроєктів, які змінювалися з початку 2000-х років, щодо того, як Кремлем постійно адаптувалися законодавчі норми, щоб лібералізувати доступ саме українців до отримання російських паспортів», - заявив він.

Бутченко сказав, що на початку 2010-х років багато проросійських політиків пропагували отримання російських паспортів.

«Наприклад, у березні 2013-го року у Севастополі Володимир Тюнтін, представник політичного руху «Русь Єдина», казав про те, що росіяни і українці - це начебто «єдиний народ» і що потрібно, щоб вони... мали паспорти російські. І подібні речі відбувалися на постійній основі. Ця робота проводилася системно і поступово», - зазначив заступник директора Інституту стратегічних досліджень та безпеки.

Він констатував, що таким чином ще до анексії Криму у 2014 році багато людей вже отримували російські паспорти, хоча це не було на той час публічним.

Бутченко нагадав, що у Криму проходила примусова паспортизація після анексії території півострова у 2014 році, що там була відпрацьована ця технологія примусу до отримання російських паспортів, і заявив, що надалі цей процес був посилений, починаючи з окупації Донбасу.

Директор ГО «Східна правозахисна група», адвокат Віра Ястребова поінформувала, що після повномасштабного вторгнення РФ прийняла низку нормативних актів, після яких паспортизація набрала нових обертів.

За її словами, до цих нормативних актів належать і наказ МВС РФ від 17 червня 2023 року, яким фактично була встановлена форма заяви, якою фіксували нібито небажання особи перебувати у громадянстві України, і указ Президента РФ Володимира Путіна від 6 липня 2023 рік «Про деякі питання, пов'язані з особливостями спадкового становища громадян РФ, які мають громадянство України», яким фактично було встановлено порядок взаємодії держорганів РФ при виявленні факту використання громадянами РФ, які подавали заявку на вихід з громадянства України, паспорта громадянина України, а також порядок проведення перевірки за цим фактом та винесення висновку про недотримання цього обов'язку, та інші.

Бутченко сказав, що паспортизація, починаючи орієнтовно з початку 1990-х років і до сьогоднішнього дня є системною роботою держави РФ (незалежно від того, хто там є президентом — чи Путін, чи інша особа), яка направлена на те, щоб якомога більше українців отримали російські паспорти.

«Справа не у Путіні і не у його якісь схибнутій ідеології — справа у системній імперській політиці РФ, яка здійснювалася незалежно від персон. Тому наш головний посил — треба, щоб ми розуміли, що для нас головне — не те, хто буде знаходитися у Кремлі, а те, яким чином вони будують своє ставлення до України», - поінформував заступник директора Інституту стратегічних досліджень та безпеки.

За його словами, презентований ними звіт показує, що ця паспортизація є системною, що вона посилюється і що ці технології вони можуть бути експортовані на будь-яку країну - і пострадянського простору, і навіть європейську.

Цей звіт охоплює період 2000-2024 років. Він ґрунтується на дослідженнях, які проводилися у 2024 році.

Як повідомлялося, голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович заявив, що РФ видала за десять років війни понад чотири мільйони паспортів на окупованих територіях.

РФ за два роки збільшила кількість пунктів видачі своїх паспортів українцям – правозахисниця

Після початку повномасштабної війни з Україною РФ збільшила кількість пунктів видачі паспортів РФ українцям — вони розміщені, зокрема, і в Ростовській області.

Про це під час презентації в Укрінформі аналітичного звіту на тему «Паспортизація РФ в Україні» заявила директорка ГО «Східна правозахисна група», адвокатка Віра Ястребова.

«Станом на сьогоднішній день після повномасштабного вторгнення, після загострення заходів по впливу на місцеве населення РФ все ж таки вдається до того, щоб розширювати географію причетних, географію нових пунктів видачі паспортів для мешканців ОРДЛО», – сказала вона.

За її словами, до повномасштабної війни запорукою отримання російського паспорта на окупованих територіях було отримання паспорта так званих «ЛНР» чи «ДНР».

«При цьому у місцевих мешканців в окупації не вимагали, щоб вони відмовлялися від (українського — ред.) громадянства. У них навіть не вимагали, щоб вони здавали свій паспорт громадянина України. За рахунок цього були випадки, коли ці (російські — ред.) паспорти отримувалися, зважаючи на адмінтиск, загрози звільнення з роботи тощо. Але географія цієї примусової паспортизації (після початку повномасштабної війни — ред.) суттєво збільшилася», – заявила Ястребова.

За її даними, станом на сьогодні на території, зокрема, Ростовської області вже є окремі пункти видачі паспортів у РФ для жителів ОРДЛО. «Ми їх ідентифікували – з адресами, з повними даними. Тобто, це безпосередньо ті виконавці злочину кремлівського режиму, які дотичні до впровадження паспортизації», – зазначила правозахисниця.

Заступник директора Інституту стратегічних досліджень та безпеки Максим Бутченко заявив, що цю паспортизацію, яка відбувається уже упродовж 30 років, РФ здійснює як передумову для військового вторгнення та виправдання агресії. «Вони спочатку роздають свої паспорти, а потім кажуть, що йдуть захищати "своїх" громадян», – констатував він.

«У цьому контексті хотілося б застерегти ті країни, які бачать зараз ці маркери і не звертають на це уваги. Для чого це робить РФ? Щоб потім маніпулятивно заявляти, що вони нібито ідуть визволяти російських громадян. Штучне створення російських громадян повсюду — це перший крок для вторгнення у цю незалежну суверенну державу», – вважає Ястребова.

Представлений звіт охоплює період 2000-2024 років. Він ґрунтується на дослідженнях, які проводилися у 2024 році. У подальшому цей документ разом із супровідними документами буде направлено до Міжнародного кримінального суду.

Як повідомлялося, заступниця керівника Центру протидії дезінформації Аліна Бондарчук заявила, що примусове отримання українцями на тимчасово окупованих територіях паспортів РФ не означає автоматичну зміну громадянства – для цього потрібна заява особи про зміну громадянства.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-