Весняна посівна: плани та поточні виклики

Весняна посівна: плани та поточні виклики

Укрінформ
29 березня, 13:00 - брифінг на тему: "Весняна посівна: плани та поточні виклики".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Дмитро Соломчук -  народний депутат та член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики (онлайн).

Теми до обговорення:

  • Старт весняної посівної кампанії.
  • Аграрні площі та пріоритети в посівах.
  • Блокада кордонів з Польщею та наслідки для українських аграріїв.
  • Кредитування та допомога агробізнесу у 2024 році.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Врожай-2024 становитиме близько 77 млн т - депутат

Аграрії змушені відмовлятися від інтенсивних технологій вирощування, тому врожайність усіх зернових культур цьогоріч може скоротитися на 30% порівняно з довоєнними роками, а врожай становитиме близько 75-77 млн т.

Про це повідомив народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук на пресконференції в Укрінформі.

“Цьогоріч кількість розмінованих територій збільшилась, і площа для сівби, відповідно, теж. Це стало новим викликом для аграріїв на тлі їх вимушеної відмови від інтенсивних технологій вирощування. Тож очікуємо зменшення врожайності на 30% порівняно з довоєнними роками”, - сказав Соломчук.

За його словами, очікується зменшення врожайності як зернових, так і олійних та інших культур. При цьому слід враховувати вплив погодних умов.

“Цифри можуть дещо змінюватися, але, на мою думку, обсяги врожаю цього року становитимуть 75-77 млн т. Для порівняння, у довоєнний період в рекордні роки ця цифра перевищувала 100 млн т”, - заявив Соломчук.

Він наголосив, що аграріям із більш постраждалих регіонів доведеться повністю відновлювати свої господарства і починати, по суті, з нуля.

“Звісно, про прибуток тут не може йтися, основна мета - принаймні не вийти в мінус. Як показав минулий рік, за умов обмеження експорту пшениця, ріпак, кукурудза стали збитковими”, - зазначив нардеп.

За його даними, найгірша ситуація на півдні України. Там сільгоспвиробникам доводилося продавати свою продукцію за ціною на 50-60% меншою від собівартості.

Стабільна ситуація лише в аграріїв, котрі паралельно займаються твариництвом; це дозволяє їм раціонально використовувати врожай.

Як повідомлялося, станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.

У 2024 році в Україні очікується підвищення рівня рентабельності виробництва олійних культур, мінімальна прибутковість виробництва пшениці й скорочення прибутків у тваринництві.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-