Енергоефективність: готові рішення та доступне фінансування для розвитку бізнесу

Енергоефективність: готові рішення та доступне фінансування для розвитку бізнесу

Укрінформ
11 квітня, 14:00 - пресконференція на тему: «Енергоефективність: готові рішення та доступне фінансування для розвитку бізнесу» і практичний семінар з підтримки фінансування енергоефективних рішень для малого та середнього бізнесу України за програмою «Додай енергії твоєму бізнесу».

Організатор: Міністерство фінансів України.

Учасники: Юрій Драганчук - заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції; Лоренц Гесснер - голова представництва Офісу KfW в Україні та Молдові; Андрій Гапон - голова правління ФРП; Оксана Козак - заступниця керівника Проєкту, IPC; Святослав Довгий -  технічний експерт з питань енергоефективності та енергозбереження, IPC Gmb; Олексій Савін - директор департаменту сталого банкінгу Укргазбанку; Андрій Мельник - керівник програми сталого розвитку Банку "Львів"; Микола Алфьоров - заступник директора департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку; Анна Христинченко - менеджерка програми, ФРП; Оксана Притула - керівниця управління агробізнесу Банку Львів.

 Модераторка: Олена Красько - пресслужба Мінфіну.

 Питання до обговорення:

  • Можливості програми «Додай енергії твоєму бізнесу».
  • Залучення міжнародного фінансування для розвитку бізнесу та забезпечення фінансової стабільності країни в умовах війни.
  • Важливість підтримки енергоефективних інвестицій українського малого бізнесу в умовах війни. 
  • Поточні результати програми «Додай енергії твоєму бізнесу».
  • Каталог енергоефективних рішень для малого бізнесу. Завдання та можливості.
  • Найкращі енергоефективні рішення для малого і середнього бізнесу.
  • Як бізнесу стати енергонезалежним? Процедура аналізу та фінансування енергоефективних інвестицій підприємств малого бізнесу.

Коротко. Мета заходу - презентація українським підприємцям та широкій громадськості практичних енергоефективних рішень для розвитку бізнесу, їхнє застосування в господарській діяльності для оптимізації витрат на електро- та теплопостачання, а також можливостей отримання доступного фінансування у рамках програми «Додай енергії твоєму бізнесу» у поєднанні з іншими міжнародними та державними програми підтримки мікро, малих та середніх підприємств.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників бізнесу з можливістю поставити запитання спікерам заходу за посиланням.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

«Додай енергії твоєму бізнесу»: завдяки програмі МСП можуть отримати кредити за ставкою від 0%

Державна програма «Додай енергії твоєму бізнесу» у поєднанні з іншими програмами дозволяє малому та середньому підприємництву отримувати кредити за ставкою від 0%.

Про це на пресконференції в Укрінформі «Енергоефективність: готові рішення та доступне фінансування для розвитку бізнесу» сказав заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

За його словами, український малий та середній бізнес може отримати позику за ставкою від 0%, якщо поєднуватиме програму кредитування заходів з енергоефективності з можливостями інших державних та банківських програм.

«Для України в умовах війни надзвичайно важливе збереження фінансової стабільності та стимулювання економічного зростання. Тому Мінфін продовжує розвивати програми для зростання бізнесу та залучати до цього допомогу міжнародних партнерів. Однією з таких програм є «Додай енергії твоєму бізнесу», яка в поєднанні з іншими програмами, передусім «Доступні кредити 5-7-9-%», дозволяє отримати пільгове кредитування навіть за нульовою ставкою”, - сказав Драганчук.

Саме розвиток енергоефективності та енерговідновлення виробничих процесів, за його словами, допоможе посилити конкурентоспроможність в умовах повномасштабної агресії Росії.

Драганчук нагадав, що програма фінансується за рахунок позики уряду Німеччини на 7 млн євро, наданої Міністерству фінансів України через Німецький банк розвитку KfW, і за фінансової підтримки Євросоюзу.

Уповноваженими банками програми є Укргазбанк та Банк "Львів".

За словами голови представництва KfW в Україні та Молдові Лоренца Гесснера, для України енергоефективність є важливим елементом стійкості до кризових ситуацій, інструментом збереження незалежності.

«Одна з програм KfW – «Додай енергії твоєму бізнесу» - зосереджена на енергоефективності. У нас в Німеччині підприємці добре розуміють, що енергоефективність дорівнює вигоді”, - наголосив Гесснер.

Він пояснив, що енергоефективність - це, по-перше, економія завдяки меншому споживанню енергоресурсів; по-друге, це можливість продавати самостійно вироблену чисту (зелену) електроенергію у загальні мережі. По-третє, це велике благо для суспільства - завдяки енергоефективності планета споживає менше палива, що зменшує забруднення довкілля та запобігає несприятливим змінам клімату. Четверта перевага - можливість виробляти екологічно чисту продукцію, яку радо прийматимуть на спільному європейському ринку.

Як повідомлялося, програму з підтримки фінансування енергоефективних інвестицій МСП розроблено в межах проєкту «Рефінансування енергоефективних інвестицій малих та середніх підприємств України через фінансовий сектор». Фінансування можна залучати для придбання енергоефективних технологій або технологій з використанням відновлюваних джерел енергії; ремонт, відновлення чи реконструкцію приміщень підприємств; поповнення обігових коштів. Максимальна сума кредиту - до 500 тис. євро (в еквіваленті). Термін кредитування — до 5 років для позик на інвестиційні цілі (основні засоби).

Україна готує програму пільгових кредитів на встановлення сонячних панелей у домогосподарствах

Фонд розвитку підприємництва (ФРП) розробляє програму компенсації українцям тіла кредиту на встановлення сонячних панелей у приватних домогосподарствах.

Про це під час пресконференції в Укрінформі «Енергоефективність: готові рішення та доступне фінансування для розвитку бізнесу» і практичного семінару з підтримки фінансування енергоефективних рішень для МСП за програмою «Додай енергії твоєму бізнесу» повідомив голова правління ФРП Андрій Гапон.

За його словами, з пропозицією про підготовку нової програми підтримки енергетики, орієнтованої на фізичних осіб, до Фонду звернулося Міненерго.

“Це досить незвична для нас категорія реципієнтів, адже раніше ФРП орієнтувався лише на підтримку українського бізнесу — передовсім, мікро-, малого й середнього підприємництва. Ідея полягає в тому, щоб за рахунок додаткового фінансування, яке ми знайшли, власники приватних домогосподарств могли взяти споживчі позики в банках -партнерах нової бюджетної програми для компенсації тіла кредитів, виданих для встановлення сонячних панелей”, - пояснив Гапон.

Першими банками - учасниками проєкту можуть стати партнери програми «Додай енергії твоєму бізнесу» - Укргазбанк та Банк Львів.

Також керівник ФРП розповів про ідею створення каталогу готових рішень, як це зробили при втіленні програми «Додай енергії твоєму бізнесу».

Тобто, прийшовши до одного з банків-партнерів для отримання “енергоефективного” кредиту, людина зможе ознайомитися з готовими проєктами й обрати найоптимальніше для себе рішення.

“За нашими підрахунками, 3 тис. домогосподарств зможуть встановити сонячні панелі у межах майбутньої програми. Таким чином, вони, по-перше, забезпечать себе енергією і принаймні в якісь періоди не залежатимуть від загальних мереж, а по-друге, зможуть продавати залишки державі. Сподіваюся, ми швидко напрацюємо механізм, який би задовольнив громадян України, котрі хочуть скористатися такими енергоефективними рішеннями”, - підсумував Гапон.

Як повідомлялося, ФРП адмініструє програму з підтримки фінансування енергоефективних інвестицій “Додай енергії твоєму бізнесу”. Фінансується програма за рахунок позики уряду Німеччини на 7 млн євро, наданої Міністерству фінансів України через Німецький банк розвитку KfW, і за фінансової підтримки Євросоюзу. Уповноваженими банками програми є Укргазбанк та Банк Львів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-